IEA varuje před nárůstem emisí v letošním roce

Mezinárodní agentura pro energii (IEA) ve své zprávě uvádí, že globální emise oxidu uhličitého z produkce elektřiny v letošním roce vzrostou o téměř pět procent na 33 miliard tun. Růst podle výkonného ředitele IEA Fatiha Birola bude způsoben hlavně vyšším využitím uhlí a patrný bude zejména v Asii.

Podle Birola jde o znamení, že ekonomické oživení po koronavirové krizi nebude pro naše klima zrovna udržitelné. Nárůst o 1,5 miliardy v tomto roce bude navíc nejvyšší od oživení z finanční krize před více než deseti lety.

Spotřeba elektřiny v loňském roce poklesla díky pandemii koronaviru. Emise CO2 z její produkce se tak snížily o 5,8 procenta na 31,5 miliardy tun. V roce 2019 se přitom dostaly na vrchol, kdy činily 33,4 miliardy tun.

Letošní poptávka po elektřině se má podle IEA zvýšit o 4,6 procenta a měla by se tak dostat nad úroveň z roku 2019. Na růstu by se měly podílet především rozvojové země.

Stoupnout by také měla poptávka po všech fosilních palivech. Přestože podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů měl v letošním roce zrychlit, růst použití uhlí jej převýší o téměř 60 procent. Více než 80 procent růstu poptávky po uhlí bude mít letos náležet Asii, v čele s Čínou. Poptávka po uhlí však poroste i v USA a EU, kde však stále zůstane pod úrovní z doby před pandemií.

Zdroj: CNN; Market Watch