Kácení listnáčů jako kompenzace nízkých cen dřeva jehličnatých stromů

Tlak na kácení cenných listnáčů podle ekologů v posledních letech roste. Za jejich vyšším kácením může stát snaha kompenzovat si příjmy kvůli poklesům ceny jehličnatých stromů. Ceny smrkového dřeva, které je hlavní komoditou na trhu, se kvůli kůrovcové kalamitě propadly na nejnižší úrovně.

Česká inspekce životního prostředí zahájila šetření případu pokáceného dubu v lesích na Krnovsku. Pokácení tohoto stromu totiž pobouřilo veřejnost. Šlo totiž o jeden z nejstarších stromů ve zhruba sto deset let starém lese. Jeho cena byla podle České televize vyčíslena devět tisíc korun.

V tomto týdnu tak inspektoři z ČIŽP zkoumali, zda strom musel být skutečně pokácen. Revírník totiž strom označil jako vhodný kácení kvůli tomu, že byl nahnilý a větve byly suché. Lesy ČR jeho rozhodnutí označily za chybu a čekají v současnosti na znalecký posudek.

Inspekce životního prostředí zatím nedošla k žádnému závěru. Podle úředníků však nešlo o chráněný strom, takže nedošlo k porušení lesního zákona ani jiných předpisů.

Podobné kácení však probíhá i na mnoha dalších místech a rozděluje veřejnost, ať už jde o jakékoli důvody. K těžbě listnatých stromů dochází v době, kdy má Česko nadbytek dřeva, které však pochází ze smrků postižených kůrovcovou kalamitou. Ceny tak z tohoto důvody klesly tak nízko, že se řadě firem nevyplatí ani těžba.

Zdroj: ČT24