Plánovaných osm miliard korun na lesnictví v plánu obnovy je nedostatečných

Částka 8,54 miliardy korun, která má jít na budování klimaticky odolných lesů z Národního plánu obnovy, je podle Lesnicko-dřevařské komory ČR nedostatečná. Odborníci odhadují, že by pro tento sektor bylo potřeba 12 miliard korun. Navýšení peněz podporuje i Agrární komora ČR.

Předseda komory Jan Václavík uvedl, že plán obnovy dobře popisuje současnou situaci v lesnictví a představuje mimořádnou příležitost k nápravě stavu a k obnově poškozených lesních ekosystémů. Komora proto podporuje navržené investice. Ani čtvrtina peněz však nesměřuje do soukromé sféry, soukromým subjektům tak budou chybět peníze.

Evropská unie přerozděluje peníze z balíku na obnovu států po koronavirové pandemii na základě Národních plánů obnovu. V těchto plánech mají členské země EU specifikovat, jak hodlají finance využít a mimo jiné splnit o povinný podíl financí na ekologické projekty či digitalizaci.

Český plán obnovy je však podle ekologických organizací nedostatečný, kritizují také jeho pozdní přípravu. Za nedostatečná označují především opatření ministerstva zemědělství. Ekologové rovněž kritizovali lesnické aktivity v plánu.

Ministerstvo zemědělství by podle ekologů mělo u zalesňování garantovat, že lesy budou věkově i druhově rozrůzněné a v budoucnu hospodářsky nevyužívané. Bez toho by se pak nemohl garantovat přínos na ochranu klimatu, tedy nárůst biodiverzity a pohlcování uhlíku.

Plán by Česku umožnil v příštích letech čerpat až 172 miliard korun z tohoto unijního fondu. Dalších 405 miliard by si pak ČR mohla výhodně půjčit.

Zdroj: ČTK