Hospodaření Lesů ČR loni skončilo v plusu díky státní podpoře

Státní podnik Lesy České republiky zakončil loňský rok se ziskem 44 milionů korun po předloňské ztrátě 790 milionů korun. Původně přitom počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrží ztrátu až 1,9 miliardy. K lepším výsledkům výrazně pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Lesy ČR vlastní téměř polovinu lesů v zemi. Podnik v uplynulém roce vysadil 74 milionů sazenic a zalesnil 16 tisíc hektarů, z toho 3 790 hektarů přirozenou cestou. V letošním roce plánuje vysadit rekordních 85 milionů sazenic a zalesnit 21 tisíc hektarů.

Generální ředitel podniku Josef Vojáček uvedl, že výsledek hospodaření velmi pozitivně ovlivnily státní prostředky, které kompenzovaly snížen cen dřevní hmoty. Peníze se však podle něj hned vrací do obnovy lesů. Náklady na pěstební činnost v loňském roce dosáhly téměř 3,5 miliardy korun, což znamenalo meziroční zvýšení o 21 procent. Podnik také začal tvořit rezervní fond, který bude zásadním zdrojem při nenadálých událostech a kalamitách.

Lesy ČR zvýšily těžbu dřeva o 2,9 procenta na rekordních 14,3 milionu metrů krychlových. Nešlo tak o razantní nárůst jako v roce 2019, kdy těžba vzrostla meziročně o 30 procent na 13,9 milionu metrů krychlových. V letošním roce plánuje podnik mírné snížení těžby na 14,07 metrů krychlových.

Těžba dřeva ve státních lesích začala výrazně růst s příchodem kůrovcové kalamity od roku 2018. Ta navíc sráží zisky podniku poslední tři roky. Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 1,5 procenta na 9,56 milionu metrů krychlových.

Podnik stále více dřeva prodává ve své vlastní režii a stále méně obchodování přenechává lesnickým firmám, které pro ni zajišťují těžbu a obnovu lesa. Tržby podniku v loňském roce vzrostly o 22 procent na 8,77 miliardy korun.