Od Antarktidy se odlomil ledovec velký jako Pardubický kraj

Od Antarktidy se odlomil obrovský kus ledovce, s rozlohou 4 320 kilometrů čtverečních jede o největší kru na světě. Na základě satelitních snímků o tom informovala Evropská kosmická agentura (ESA).

Nová největší ledová kra se oddělila od šelfového ledovce Ledovec ve Weddelově moři byl zachycen evropskou družicí Sentinel-1 z programu Copernicus a označen jako A-76. Se svou rozlohou jako Pardubický kraj přebírá dosavadní prvenství kry A-23A, která má rozlohu 3 880 kilometrů čtverečních, tedy téměř o 500 kilometrů čtverečních méně.

zdroj: ESA

Názvy ker vznikají podle oblasti, kde byly poprvé zaznamenány, číslo určuje jejich pořadí. Pokud se rozlomí, přidávají se další písmena na konec názvu.

Ledovec A-74, který se odlomil od Antarktidy v únoru tohoto roku, měl rozlohu pouze 1270 kilometrů čtverečních – tedy přibližně jako americké město Los Angeles.

Nový ledovec A-76 by se podle odborníků měl brzy rozpadnout na dva až tři kusy. Podle Teda Scambose z Coloradské univerzity je oddělování ker v této oblasti poměrně běžné a nesouvisí s klimatickými změnami.