Těžba dříví za loňský rok byla opět rekordní

Český statistický úřad uvedl, že těžba dříví loni v Česku dosáhla rekordních 35,8 milionu metrů krychlových. Meziročně se tak zvýšila o 9,7 procenta. Těžba již roste každoročně od roku 2013, z 94,8 procenta šlo o neplánovanou těžbu, do které spadá zejména likvidace kůrovcové kalamity.

Nejvíce dřeva se vytěžilo na Vysočině a Jihočeském kraji. Tempo růstu těžby dřeva podle statistiků zpomaluje v moravských krajích, ovšem naopak zrychluje v Čechách, včetně severních oblastí.

96,5 procenta loňské těžby bylo tvořeno jehličnatými dřevinami. V téměř 90 procentech šlo o smrk, ve 4,2 procenta o borovici a v 1,6 procenta o buk.

Státní podnik Lesy České republiky, který vlastní téměř polovinu lesních pozemků na území ČR, zakončil loňský rok se ziskem 44 milionů korun po předloňské ztrátě 790 milionů korun. Původně přitom počítal s tím, že kvůli kůrovcové kalamitě za loňský rok utrží ztrátu až 1,9 miliardy. K lepším výsledkům výrazně pomohly peníze od státu na kompenzaci snížení cen dřeva z důvodu kůrovcové kalamity ve výši 2,3 miliardy korun.

Těžba dřeva ve státních lesích začala výrazně růst s příchodem kůrovcové kalamity od roku 2018. Ta navíc sráží zisky podniku poslední tři roky. Těžba kůrovcového dřeva loni klesla o 1,5 procenta na 9,56 milionu metrů krychlových.

Rekordní těžba v loňském roce srazila cenu dřeva rekordně nízko. Cena palivového dříví z jehličnanů klesla čtvrtletí po čtvrtletí od prvního kvartálu 2019, kdy činila 722 korun za metr krychlový, do třetího kvartálu 2020, kdy dosahovala pouze 423 korun za metr krychlový. V posledních měsících cena opět roste – v prvním čtvrtletí se dostala na 451 korun za metr krychlový.