Nejčastější chyby při třídění odpadu

Při třídění odpadu dělají lidé stále velké množství chyb. Jste si jistí, že některou z nich neděláte?

Vymývání plastových obalů

Pokud jsou obaly jemně znečištěné, není třeba je před vytříděním umývat. V procesu recyklace totiž dochází k odstranění nečistot. Pokud se však lidé chtějí vyhnout zápachu, lze je vymýt. Na druhou stranu plasty, které obsahují hrubé zbytky potravin či kosmetiky nebo tekutin, mohou znečistit i další vytříděný odpad. Nejsou tak vhodné na recyklaci, proto putují rovnou na skládku či do spalovny.

Oddělení obalů z láhve

Chybou při třídění odpadů bývá i neoddělování obalu z plastové lahve, pokud je ním celá láhev potažená. Běžná plastová etiketa na láhvi nevadí, pokud je však fólií potažená celá, je potřeba ji odstranit a takto oddělené části pak samostatně vyhodit do kontejneru. Pokud by tato fólie zůstala na láhvi, nedala by se recyklovat.

Stlačení obalů

PET lahve, plechovky i jiné odpady z plastů a papírové krabice či kartony je třeba před vyhození do sběrné nádoby pořádně stlačit, čím se zmenší jejich objem. Například do kontejneru s objemem 1100 litrů se vejde přibližně 733 stlačených 1,5 litrových PET lahví. Nestlačených lahví se pak vejde pouze 200, což je pomalu čtyřikrát méně. Navíc, v případě přeplněných kontejnerů pak dochází kolem nich k nepořádku z odpadu, který se do nich nevešel.

Kov do plastu

Problémem bývá i netřídění kovových obalů. To, že tento kontejner stále někde chybí ještě neznamená, že se tato složka netřídí. V takovém případě se kovové obaly zpravidla třídí společně s plasty a nápojovými kartóny do žlutého kontejneru.

Stavební nebo velkoobjemový odpad do běžných kontejnerů nepatří

Nezapomínejte také na to, že velkoobjemový a stavební odpad se nehází do běžných kontejnerů. Drobný stavební odpad, jako například cihly, kachličky či dlaždice, ale i velkoobjemový odpad jako starý nábytek, zrcadla, umyvadla a koberce nepatří mezi směsný ani tříděný odpad. Ten je třeba zavést na sběrný dvůr, případně počkat na sběr velkoobjemového odpadu.