MZe poskytne 3,6 miliardy korun na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity

Vlastníci lesů dostanou od Ministerstva zemědělství 3,6 miliardy korun na zmírnění dopadů kůrovcové kalamity v lesích za rok 2020. Na navýšení rozpočtu o dvě miliardy korun se dohodl ministr zemědělství Miroslav Toman s ministryní financí Alenou Schillerovou. Dalších 1,6 miliardy dodá resort z vlastních úspor. Uvolnění prostředků však ještě musí schválit vláda.

S ohledem na reálné možnosti státního rozpočtu jsme se dohodli na uvolnění dvou miliard z vládní rozpočtové rezervy a dalších 1,6 miliardy korun půjde z rozpočtových rezerv rezortu zemědělství. Dosud naše ministerstvo nestátním i státním vlastníkům lesů poskytlo na zmírnění kůrovcové kalamity více než devět miliard korun,“ uvedl ministr zemědělství Miroslav Toman.

Peníze budou využity především obnovu lesa po kalamitě. V loňském roce bylo vysázeno rekordních 128,5 milionu listnáčů, u jehličnanů šlo o 77 milionů sazenic. Obnoveno bylo téměř 40 tisíc hektarů lesa, z toho sadbou téměř 34 tisíc hektarů a zbytek přirozenou obnovou.

Převážná část vyplácených peněz, kterou představuje příspěvek na obnovu, zajištění a výchovu lesních porostů, půjde z Národního plánu obnovy. V plánu, který červenci schválila Evropská komise, je na budování lesů odolných klimatické změně určeno pro následující tři roky celkem 8,54 miliardy korun a dalších 300 milionů pro podporu zadržování vody v lesích.