Na výměnu neekologického kotle vám zbývá necelý rok

Od příštího září by měly všechny domácnosti v Česku topit ekologičtěji. Od té doby totiž bude platit zákaz kotlů první a druhé emisní třídy. Za porušení zákazu budou mít úřady možnost udělit pokutu až do výše 50 tisíc korun. Lidem tak na výměnu nevyhovujících topenišť zbývá necelý rok. Topenáři však namítají, že všechny domácnosti, které musí kotel vyměnit, to do té doby nemohou stihnout. Ministerstvo životního prostředí proto slibuje, že pokutu promine těm, kdo si zažádají o dotaci včas. Domácnosti s nižšími příjmy mohou díky dotacím získat až 95 procent relevantních nákladů.

Dotace do 1. září 2022

V Česku stále zbývá až 300 tisíc neekologických kotlů první a druhé emisní třídy, ve kterých se topí uhlím nebo dřevem. O dotace na výměnu je možné žádat ještě necelý rok, pak program končí. Ministr životního prostředí by do té doby rád stihl vyměnit alespoň 150 tisíc kotlů. V červenci oznámil, že příspěvek dostane každý, kdo si něj do 1. září 2022 požádá. Za šest let kotlíkových dotací se přitom podařilo nahradit novými asi 80 tisíc topenišť.

Do programu Nová zelená úsporám bude možné podávat žádosti o výměnu kotlů od 12. října. Žádosti o kotlové dotace pro nízkopříjmové domácnosti pak jednotlivé kraje otevřou na začátku roku 2022. (Více informací o dotaci naleznete zde)

“Cílem není postihovat domácnosti. Chceme dosáhnout co nejrychlejšího stažení starých neekologických kotlů, které nám otravují ovzduší a zkracují tak život.”

Ministr životního prostředí Richard Brabec

Nedostatek odborníků

Mojmír Krátký z Asociace podniků topenářské techniky však upozorňuje, že na takovou výměnu není v ČR dostatek topenářských firem. Česko se totiž dlouhodobě potýká s nedostatkem odborníků, kteří by mohli nové kotle instalovat. Podle Vladimíra Stupavského, ředitele Klastru Česká peleta, je za rok možné stihnout 40 tisíc výměn starých kotlů. Poptávka navíc poroste s čím dál krátícím se časem a štědřejšími dotacemi. Čekací doby na řemeslníky se tak mohou prodloužit.

Upravená pravidla

Kdo nebude mít do 1. září příštího roku vyměněný kotel, ale stihne požádat o dotaci, tomu bude po další rok resort promíjet pokuty za neekologické topení. Ministerstvo chce doporučit správním úřadům, aby podání žádosti o výměnu zohledňovaly ve prospěch žadatelů. V případě vytíženosti topenářský firem tak bude možné promíjet pokuty i déle, hranice jednoho roku tedy není striktní.

Kdo bude provádět kontroly?

Dodržování nových pravidel bude kontrolovat obec. Intenzivnější kontroly by však lidé neměli očekávat. Obce se tak budou dál spoléhat zejména na podněty místních obyvatel. Pokud tedy obec bude někoho podezírat, že topí neekologickým kotlem i nadále, pošle mu písemné upozornění a dá mu možnost sjednat nápravu. V případě neuposlechnutí výzvy pak dorazí kontrola.

Zdroj: SFŽP ČR