Ze světa: Sběr plastového odpadu za jídlo

Ve světě se čím dál častěji objevují soukromé iniciativy, které tlačí obyvatele chudých zemí nebo nízkopříjmové občany zemí s rozvíjející se ekonomikou ke sledování stavu životního prostředí. Podnikatelé nabízejí sběr plastového odpadu a jsou připraveni jej přijmout výměnou za jídlo.

Například v Brazílii na předměstí Rio de Janeira, v největší favele Rosinha, můžete předávat víčka od plastových lahví místním aktivistům, kteří jsou z vděčnosti za péči o životní prostředí připraveni nakrmit sběratele těchto recyklovatelných materiálů.

„Chceme zde vytvořit inovační centrum pro recyklaci odpadů. Rocinha produkuje 230 tun odpadu denně a neexistují zde žádná zařízení na recyklaci a likvidaci,“ řekla agentuře Reuters kanadská strojní inženýrka Ariana Raegani, autorka projektu Na Laje Designs. Pomocí technologie Na Laje Designs jsou plastová víčka drcena na speciálním drtiči a následně roztavena v průmyslové peci. Skateboardy, které společnost vyrábí, tak jsou z recyklovaného plastu.

Dalším neméně zajímavým ekoaktivním projektem byla iniciativa indonéského majitele restaurace během pandemie COVID-19. Pandemie na Bali donutila mnoho pracovníků v cestovním ruchu vrátit se do svých domovských vesnic. Rovněž způsobila prudký nárůst plastového odpadu v centrální části ostrova.

Majitel veganské restaurace Mad Yanur Yasa se dobrovolně přihlásil, že pomůže nejisté ekologické situaci a alespoň trochu pomůže sousedům, kteří zůstali bez obživy a zorganizoval výměnu plastového odpadu za rýži. Projekt Burza plastů začal nejprve v jeho rodné obci a později se rozšířil do dalších lokalit. Do konce roku 2020 nasbírali obyvatelé z více než 200 vesnic na ostrově Bali asi 500 tun plastu a vyměnili je za 550 tun rýže. Podle CNN bude ekologický projekt v roce 2021 nadále nabírat na síle.

Zdroj: Reuters