Výsledek konference v Glasgow přinesl dohodu o odklonu od uhlí

Dvoutýdenní klimatická konference v Glasgow byla završena Klimatickým paktem z Glasgow. Dokumentem, se kterým souhlasilo více než 190 zúčastněných států. Země v něm odsouhlasily postupný odklon od používání uhlí. Jde tak sice o první dohodu OSN, která plánuje konec uhlí, k požadovanému omezení průměrného oteplení planety o maximálně 1,5°C oproti době před průmyslovou revolucí to však nebude stačit.


Útlum místo konce

Odklon od uhlí byl na konferenci několikrát oslaben. Kvůli odporu mnoha států (Číny, Ruska, Saudské Arábie, Jihoafrické republiky) text pouze vyzývá jen ke konci uhlí místo původního ukončení uhlí bez podmínek. Formulace byla oslabena zejména pod tlakem Indie a Číny. Mnoho delegátů bylo zklamáno z ústupku těmto dvěma zemím, text však nakonec odsouhlasilo.

Zpřísnění klimatických plánů

Pakt vyzývá státy, aby nejpozději do konce příštího roku zpřísnily své klimatické plány. Podle organizace Climate Action Tracker totiž žádná země na světě zatím nepředložila takový plán, který by byl v souladu s cíli pařížské klimatické dohody (oteplení maximálně o 1,5 stupně Celsia).

Organizace Climate Action Tracker hodnotí současný klimatický plán EU jako nedostatečný. S téměř dostatečnou strategií podle ní přichází Británie nebo Maroko.

Pakt rovněž žádá, aby vyspělé státy do roku 2025 napravily a posílily příspěvek méně rozvinutým zemím na omezování emisí a přizpůsobení se klimatickým změnám. Na summitu v Kodani v roce 2009 byla na to dohodnuta částka sto miliard dolarů ročně, a to nejpozději od roku 2020. Tyto finanční prostředky se však stále nepodařilo v plné výši shromáždit.

Klimatická konference znamená pozitivní přínos v oblasti zpřísnění klimatických plánů a následné kontroly jejich dodržování. Ukázala však, jak jsou světové ekonomiky stále závislé na fosilních zdrojích energie.

Zdroj: Reuters, ČTK