Zákaz masových pokrmů na akcích, Finsko chce snižovat uhlíkovou stopu

Finsko učinilo další důležitý krok v boji proti klimatické krizi. Hlavní město Helsinky oznámilo, že na seminářích, setkáních zaměstnanců, recepcích a dalších akcích se již nebudou podávat masové pokrmy. Místo toho plánuje nabízet vegetariánská jídla a ryby od místních rybářů. Helsinky chtějí tímto způsobem snížit svou uhlíkovou stopu.

Liisa Kiveläová, ředitelka komunikace města Helsinky, uvedla, že oznámená nová pravidla, která schválila městská rada, začnou platit od ledna příštího roku. Nebudou se vztahovat na jídelny ve školách a na pracovištích provozovaných městem.

Nová pravidla také stanoví, že káva nebo čaj podávané na městských akcích musí pocházet od výrobců fair trade. Místo kravského mléka se podává ovesné mléko. Kromě toho chce město omezit používání plastových výrobků. Občerstvení se již nebude podávat v jednorázových nádobách.

Výjimky z výše uvedených pravidel budou možné například v případě návštěv významných osobností nebo podobných akcí pořádaných starostou Helsinek Juhanao Vartiainenem nebo jinými představiteli města.

Místní vláda ve svém prohlášení uvedla, že tato opatření jsou součástí širšího úsilí “zaměřeného na snížení dopadu potravin na klima a množství přírodních zdrojů využívaných městem”. Starosta Vartiainen, který nastoupil do funkce v srpnu, uvedl, že je rád, že si město ponechalo možnost podávat při určitých příležitostech i masové chody.

“Například když přijede na návštěvu švédský král, může se podávat domácí zvěřina. Nebo pokud se jedná o skupinu, pro kterou by bylo přirozené nabízet maso, pak musíme použít diskrétnost a zdravý rozum,” řekl finskému bulvárnímu deníku Iltalehti.

Promarněná příležitost

Ne všichni jsou však s těmito pravidly spokojeni. Riikka Pirkkalainen, tajemník finské Strany středu, řekl listu Helsinki Times, že rozhodnutí je politováníhodné a je promarněnou příležitostí, pokud se vztahuje i na maso z domácí produkce.

“V hlavním městě země není ochota poskytovat nejvýživnější potraviny na světě s ochrannou známkou. Mohli jste to nastavit tak, aby to bylo výhodné i pro export,” vyjádřila své obavy na Twitteru. “Přesto bychom měli spolupracovat a společně podporovat výrobce potravin. Chci věřit, že to dokážeme lépe,” napsala a ujistila, že zvýšení množství zeleniny ve stravě je společným cílem všech.

Zdroj: AP