Odkud se vzal záhadný koronavirus?

 Epidemie nového koronaviru, jež vypukla v prosinci 2019 v Číně, si již vyžádala stovky životů a nákaza se navíc již rozšířila do dalších zemí. Odborníci o něm hovoří jako o viru s potenciálem pro vznik globální pandemie a hrozby, která se rozhodně nesmí podcenit. Odkud se tento virus vlastně vzal a co o něm vlastně víme?

Koronavirus je označení pro čtyři rody RNA virů – Alphacoronavirus, Betacoronavirus, Gammacoronavirus a Deltacoronavirus. Původně byly koronaviry známy jen jako původci infekcí zvířat – ptáků a savců. Šlo o jednotlivé formy Alphacoronaviru způsobující virové infekce drůbeže a jiných ptáků, dokonce však i skotu a jiných domácích zvířat. Později však byly koronaviry zjišťovány u lidských onemocnění. V roce 2002 byl objeven Betacoronavirus, původce závažného onemocnění SARS (Syndrom náhlého selhání dýchání) a o deset let později jeho nová forma MERS, způsobující obdobné onemocnění. Na konci roku 2019 se nyní objevil nový typ nebezpečného koronaviru, jež dostal označení 2019-nCOV.

S prozatímním označením 2019-nCOV od Světové zdravotnické organizace je nyní tento virus sedmým známým lidským koronavirem. Podle sekvenční analýzy bylo zjištěno, že má virus velmi blízko k betakoronavirům, způsobujícím onemocnění SARS a MERS. Patří mezi tzv. zoonózy, jde tedy o nákazu, která se rozšířila na lidi ze zvířat. Přenos tohoto viru probíhá z člověka na člověka po úzkém kontaktu, který ovšem musí trvat delší dobu. Jedná se o kapénkovou infekci přenosnou vzduchem, která zasahuje sliznice horních i dolních dýchacích cest. Způsobuje běžné obtíže jako nachlazení, horečky, kašel a dušnost. Závažné infekce mohou vést k zápalu plic, selhání ledvin. Následky tohoto onemocnění mohou být i smrtící.

Vědci se dlouho snažili najít původce nákazy, tedy zvíře, ze kterého se virus přenesl na člověka. Virus se poprvé objevil ve městě Wu-chan v provincii Chu-pej v centrální Číně, přičemž částí nakažených byli prodejci a obchodníci z místního trhu s rybami a dalšími živočichy. Právě ono tržiště je považováno za zdroj této nákazy.
 Zprvu však nebylo jasné, z jakého zvířete se koronavirus přenesl. Objevila se podezření, podle kterých k nákaze došlo po pozření hadího masa. Podle jedné teorie, se kterou přišel redakční tým lékařského měsíčníku Journal of Medical Virology mohla být přenašečem čínská kobra. Tato hypotéza však byla zpochybněna s tím, že tento virus není kompatibilní s některými exotičtějšími hostiteli.

Další genové studie odhalily, že typ 2019-NCoV je shodný s netopýřím koronavirem, tudíž je velmi pravděpodobné, že původním nositelem viru mohli být netopýři. Ti pak mohli infikovat další zvířata, z nichž se virus přenesl na člověka. Vědci z Pekingské univerzity vydali studii, v níž tvrdí, že za vznikem 2019-nCoV stojí spojení hadího a netopýřího viru. I tuto pekingskou publikaci pak někteří zpochybnili s tvrzením, že mezihostiteli nemohou být hadi, nýbrž ptáci nebo savci. Podle českého vědce Jiřího Černého mohly být tímto přenašečem pravděpodobně cibetky.

Díky novým genetickým informacím, které ukazují schopnosti viru vázat se na buněčný receptor ACE2 v lidských plicích, bylo zjištěno, že dochází k vazbě na podobný receptor vyskytující se u netopýrů, prasat a právě i cibetek. Ty právě stály i za přenos nákazy SARS, ke které má tento typ koronaviru velmi blízko. Tato podobnost by mohla výrazně pomoci v léčbě nemoci. Vědci se nyní snaží potvrdit hypotézu, že by protilátky zabírající proti SARS mohly účinkovat stejně v případě nákazy 2019-nCoV.

Zdroje:
https://cs.wikipedia.org/wiki/2019-nCoV
https://cs.wikipedia.org/wiki/Koronavirus
https://cs.wikipedia.org/wiki/Epidemie_koronaviru_2019-nCoV
https://cs.wikipedia.org/wiki/SARS
https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/clanek/who-vyhlasila-globalni-stav-zdravotni-nouze-40311790?seq-no=2&dop-ab-variant=&source=article-detail
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/hrozba-ktera-se-siri-po-celem-svete-co-vime-o-zahadnem-smrticim-viru-86931
https://www.seznamzpravy.cz/clanek/je-novy-virus-horsi-nez-chripka-ta-rocne-v-cesku-zabije-na-2000-lidi-87325
https://www.denik.cz/zdravi/koronavirus-epidemie-pandemie-sars-cina.html
https://special.novinky.cz/koronavirus-ncov/index.html