Lesy ČR spouští mobilní aplikaci pro sázení stromů

Státní podnik Lesy České republiky (LČR) se rozhodl letos znovu zapojit veřejnost a zorganizovat další akce, kde mohou lidé pomoci se sázením stromů. Na akce se zájemci budou moct přihlašovat pomocí jednoduché mobilní aplikace.

V loňském roce kůrovec podle dosavadních odhadů napadl smrky v rozsahu mezi 25 – 30 miliony metrů krychlových. V letošním roce by měl podle odhadu kůrovec napadnout až 60 milionů kubických metrů. Tento odhad je podmíněný tím, jak se vyvíjela kůrovcová kalamita v posledních pěti letech.

Vysázením rekordního množství stromů chtějí LČR nejen bojovat s kůrovcem, ale i se suchem. Podle vedoucího odboru vnějších vztahů LČR Martina Zajíčka byl v loňském roce velký zájem veřejnosti o sázení a údržbu lesů. Proto podnik přichystal letos na čtyři sta akcí sázení, každá z 64 lesních správ totiž chystá přibližně šest takových dní. Samotná výsadba začne v polovině března, a vyvrcholí celostátním „Dnem za obnovu lesa“, který proběhne druhou říjnovou sobotu.

Od konce února se lidé budou moct přihlásit na jednotlivé akce pomocí aplikace „Klub nového lesa“. Zaregistrováním v této aplikaci získají přehled o všech plánovaných akcí v jejich okolí s možností se přihlásit na nějaké konkrétní datum a také novinkách v oblasti lesnictví. Díky aplikaci budou mít také organizátoři přehled o tom, kolik lidí na akci přijde, aby měli dostatek náčiní i sazenic. Podle Zajíčka by tak Češi mohli v roce 2020 vysázet na několik milionů stromů, především listnatých.

Kromě sázení stromů se na těchto akcích budou například stavět oplocenky proti zvěři, či se budou provádět různé údržby lesa. Veřejnost také bude mít možnost se v této oblasti vzdělávat. Na spoustě akcí bude tým odborníků, kteří budou odpovídat na otázky veřejnosti a vysvětlovat, proč se tento takzvaný nový les sází. Celou akci budou také propagovat i moderní technologie. Lidé budou mít například přístup k virtuální realitě, kdy si pomocí brýlí prohlédnou, jak bude vypadat les, který sázejí, o desítky let později.

 Pomocí akcí jako byl loňský „Den za obnovu lesa“, kterého se účastnilo téměř 31 tisíc účastníků a bylo vysazeno 162 tisíc sazenic, je podle LČR takzvaný nový les druhově pestrý, poskytuje úkryt a potravu drobným živočichům, zajišťuje potřebné mikroklima pro kořeny a zadržuje dešťovou vodu co nejdéle v porostu.

Zdroje:
https://ct24.ceskatelevize.cz/regiony/3050322-lesnici-chteji-pritahnout-verejnost-k-sazeni-stromu-statni-podnik-spousti-mobilni
http://www.agris.cz/lesnictvi/lesnici-chteji-pritahnout-verejnost-k-sazeni-stromu-statni-podnik-spousti-mobilni-aplikaci?id_a=208641
https://www.zemedelec.cz/vlada-schvalila-koncepci-statnich-lesu-do-roku-2035/