Lesy ČR jsou za loňský rok ve ztrátě

  Podle finančního plánu za loňský rok vykáže státní podnik Lesy České republiky ztrátu na úrovni jedné miliardy korun. Propad odůvodňuje kůrovcovou kalamitou, která způsobuje přetlak nabídky dřeva a pád cen. Nová strategie podniku předpokládá, že by měl prodělávat ještě dalších pět let.

Potřeba úvěru

Lesy ČR musely tento rok přistoupit na úvěrové financování kvůli 32 miliardám korun, které postupně odvedly do státního rozpočtu. Nikdy předtím firma ke svému financování nikdy úvěr nepoužila. Podle generálního ředitele státní podniku Josefa Vojáčka začaly Lesy ČR čerpat kontokorentní úvěr v objemu stovek milionů korun. Rozhodně nepředpokládá, že by čerpání bylo v miliardách korun.

„Příjem prostředků v průběhu roku je různý. Budou měsíce, kdy se budeme pohybovat čistě na vlastních zdrojích, a budou měsíce, kdy budeme muset dočasně použít cizí zdroje.“ řekl Vojáček

Nová strategie počítá se ztrátou

  V roce 2018 měl přitom podnik zisk 70 milionů korun. Za minulý rok způsobila propad kůrovcová kalamita, která způsobuje přetlak nabídky dřeva na trhu a pád cen. Ve své nové strategii počítá podnik se ztrátovým hospodařením až do konce roku 2023. Konkrétní výše ztráty se ještě může změnit podle vývoje kůrovcové kalamity. V koncepci Lesy ČR počítají, že by letos měly vykázat ztrátu 1.9 miliardy korun. V roce 2024 by se měla firma dostat již do zisku, a to v částce 409 milionů korun.


Zvýšení těžby

  Tento rok se navíc má zvýšit těžba dřeva, z loňských 13.9 milionu metrů krychlových by měla stoupnout na víc než 15 milionů metrů krychlových. Do letošní plánované těžby patří především těžba kůrovcového dřeva a také těžba dřeva zničeného větrem a jinými živly.
  “Jen kvůli vichřicím Sabine a Julie nám popadlo asi 1,5 milionu kubíků dřeva,” připomněl Vojáček škody z únorových vichřic.
 V letech před vypuknutím kůrovcové kalamity se roční těžba dřeva pohybovala kolem 8 milionů metrů krychlových.


Komplikace s obchodem

Ceny dřeva jsou prý navíc podle Vojáčka na historickém minimu, podnik proto vzal letos obchod se dřevem do vlastních rukou. Prodej vytěženého dříví odběratelům provádí prostřednictvím rámcových smluv.
 Obchod však může i zkomplikovat epidemie koronaviru v Číně. Řada firem totiž dřevo prodává do Číny. Lesy ČR samy dřevo do Číny sice nevyvážejí, ale většinou se tam dostává prostřednictvím obchodních firem. Epidemie však nyní výrazně komplikuje dopravu.
 Na trhu se dřívím je však Česko podle Vojáčka malým hráčem, rozhodujícími jsou západní státy jako Německo a Francie.



Zdroje:
https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/lesy-cr-loni-ve-ztrate-asi-jedna-miliarda-zacaly-pouzivat-uver/1863890
https://www.e15.cz/domaci/statni-lesy-cr-loni-skoncily-ve-ztrate-kolem-jedne-miliardy-vini-kurovce-1367486

https://www.e15.cz/domaci/lesy-cr-budou-pet-let-prodelavat-predpoklada-nova-strategie-podniku-1365595