Sucho se už hlásí, v řekách je málo vody

Suché jaro a teplá zima chudá na sněhové sražký si začínají vybírat svou daň. Nyní se již naplno začínají projevovat na řekách. Na jihu Čech jsou některé toky již na hranici hydrologického sucha a situace není o dost lepší ani v dalších regionech.

Průtoky jsou podle Českého hydrometeorologického ústavu nejčasteji mezi 15 až 50 procenty průměrných měsíčních průtoků. „Rezerva vody v půdě je na dny, maximálně týdny,” uvedl hydrolog Tomáš Vlasák z českobudějovické pobočky ČHMÚ.

Průtoky řek výrazně pod průměrem

Z pohledu řek je nehorší situace na Lužnici. Například stanice u jezu Pilař na Jindřichohradecku ukazuje momentální průtok vody 0,8 krychlového metru za vteřinu. Jedná se tak jen o sedm procent v porovnání s dlouhodobým průměrem. Průtoky jsou zde menší než sezónní historická minima.

Také na Moravě a ve Slezsku v povodích Dyje, Odry, Moravy či Bečvy jsou průtoky výrazně pod dlouhodobými dubnovými průměry. Změnu nedokázali zajistit ani pondělní srážky. V povodí horního Labe je situace o trochu lepší. Do tohoto povodí totiž spadají i toky odvodňující horské oblasti s tajícím sněhem.

Některé řeky budou zřejmě bez vody – více se dočtete zde

Podle Vlasáka bylo srážek na jaře velmi málo. Zima byla velmi teplá, což také zapříčinilo úbytek vody. Zatímco jindy je v lednu krajina pod snějem nebo mrzne, letos byly teploty dost vysoké a docházelo tím k výparu vody.

V půdě je však podle něj vody pro rostliny zatím dostatek. Nemusí to ale platit dlouho. Vzhledem k současné situaci je totiž možné, že by mohli nastat daleko větší problémy, než takové, které byly zaznamenány v minulých letech. V minulých letech bylo podle Vlasáka běžné, že lidem v červenci nebo v srpnu zmizela voda ze studní. Letos by tam už nemusela být nyní.

Hydrolog však ještě dodal, že současná situace ještě nemusí automaticky znamenat, že zákonitě nastane suché léto. Tuto situaci by mohly zvrátit případné srážky v květnu nebo červnu.

Zdroj: novinky.cz