Den Země 2020

Den Země slaví 22. dubna 2020 50. výročí. Každoroční událost zaměřená na propagaci a podporu ekologie a ochrany životního prostředí vyzývá letos k zajímavé akci. Letos je totiž zaměřena na digitální úklid. I ve virtuálním světě totiž existuje znečištění, které ovlivňuje reálné prostředí.

50. výročí

První den Země se slavil 22. dubna 1970 v San Franciscu a kampaň s tím spojená si kladla za cíl přenést otázku ekologie do politických kruhů. Díky úspechu první akce byla založena Americká agentura pro ochranu životního prostředí a byly přijaty klíčové ekologické zákony. Dnes se ke Dni Země připojuje více než miliarda lidí ve 175 státech světa bez ohledu na víru či národnost.

Mezinárodní den Země bývá spojen s řadou akcí, které jsou zaměřeny na přírodu a ekologii. I když současná situace neumožňuje nějaké akce uskutečnit, přinesla mnohá pozitiva pro životní prostředí. V době karantény má nyní každý možnost přispět malou částí k lepšímu životnímu prostředí. Ať už třeba jen zasadit strom, nebo květinu, začít s kompostováním, lépe využívat a neplýtvat potravinami či třídit odpad.

Kvůli pandemii se letošní Den Země připomíná především on-line. Součástí oficiálního programu je mimo jiné celodenní vysílání, do kterého se zapojí i papež František či američtí politici John Kerry, Al Gore nebo Elizabeth Warrenová. Organizátoři také vyhlašují každou hodinu po celý den akci, kterou mohou lidé pro zlepšení životního prostředí a pro zvýšení povědomí o ekologických problémech následovat.

Digitální úklid

Praktickým cílem letošního svátku je digitální úklid. Uspořádat si své digitální prostředí a smazat z elektronických zařízení všechny nepotřebné informace, které se postupem času staly odpadem. I v digitálním světě totiž existuje znečištění, které ovlivňuje reálné prostředí. Téměř všechny online aktivity přitom zvyšují naši uhlíkovou stopu. Odhaduje se, že do roku 2025 budou úložiště dat (především jejich chlazení) využívat pětinu veškeré vyrobené energie a stanou se jedním z největších světových znečišťovatelů.

Digitální úklid tak má velmi reálný základ a efekt. Odstraněním digitálního odpadu uvolníme úložiště ve svých zařízeních, což je zrychlí a ušetří drahocenný čas. Organizovaný digitální pracovní prostor vede mimo jiné k lepší orientaci a tím i ke zvýšení produktivity.

Zdroj: wikipedia.org; ČT24, kudyznudy.cz