Hraboši decimují pole a způsobují obrovské škody

Populace hrabošů je v letošním roce opět velmi vysoká. Zemědělci se tak připravují na další kalamitní rok. Podle Zemědělského svazu by škody mohly být v řádech miliard korun.

Další kritické léto

V loňském roce hraboš polní zdecimoval pole napříč Moravou i Čechami. Zemědělci se chystají na další kritické léto. Podle mluvčího Zemědělského svazu ČR Vladimíra Píchy se škody očekávají v řádech miliard korun. Podle informací z Ministerstva zemědělství je současný celorepublikový průměr výskytu hrabošů více než desetinásobný oproti jarnímu prahu škodlivosti.

V březnu byl podle Josefa Suchomela, vedoucího Ústavu zoologie, rybářství, hydrobiologie a včelařství Mendelovy univerzity, zaznamenán nárůst ve Středočeském, Olomouckém a zejména v Pardubickém kraji.

K vysoké populaci hrabošů nejvíce přispěla letošní teplá zima. Dva roky po sobě již nepřišla zima s výraznými sněhovými srážkami. Tající sníh totiž dokáže nejvíce zredukovat pošty polních škůdců.

Polde mluvčího Ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého lze očekávat přesun hrabošů na pozemky vzešlých jařin, hlavně ječmenu. Na těchto pozemcích by pak mohlo dojít k výraznému nárůstu jejich početnosti. Rozhodujícím měsícem pro populaci hrabošů bude květen.

Použití jedu

V zemědělství se z tohoto důvodu opět povolí používání jedu Stutox II. JEho aplikace však způsobila také úhyn několika dalších zvířat, například čápy, kteří se živí právě hraboši. Podle Bílého je však zasažení jiných druhů při dodržení stanovených podmínek minimální.

Hledají se však i další účinné postupy pro hubení hrabošů. Nadějnou metodou je podle Bílého i využití podpovrchových aplikátorů rodenticidu tzv. hraboších pluhů.

Podle zemědělců je nejefektivnější obranou zpracování půdy, a to nejen proti hrabošům, ale všem podobným škůdcům. To je ale podle Píchy možné pouze v době vegetativního klidu. Opatření navíc musí být podpořena přírodou, která v posledních letech příliš nepomohla.

Další problémy

Zvýšený populace hrabošů může přinést i další problémy. Hraboši se tak mohou šířit k lidským obydlím a poškozovat zahrady. Na mnoha místech mohou být též zdrojem nejrůznějších závažných nákaz.

Zdroj: Seznam Zprávy