Jednání ministra zemědělství o aktuálním stavu sucha

Ministr zemědělství Miroslav Toman na jednání s generálními řediteli státních podniků Povodí a Lesů ČR v pondělí 4. května uvedl, že je potřeba projevy sucha řešit opatřeními v krajině. Podle něj je třeba obnovovat lesy a pracovat na velkých vodohospodářských stavbách včetně přípravy nových přehrad.

Aktuální průtoky v řekách jsou na některých místech pod 10 procenty dlouhodobého průměru. Zásobování pitnou vodou by však nemělo být ohroženo, díky zásobám v přehradních nádržích, které jsou naplněny zhruba z 90 procent.

Ministr také řekl, že aktuální situace není moc příznivá zejména kvůli velmi suché zimě. Hozí tak, že již brzy budou vysychat menší toky. Řeky s velkými přehradními nádržemi jsou na tom lépe, i tak udržují odtoky z těchto nádrží na minimálních hodnotách, aby se zajistil dostatek vody pro případ pokračujícího sucha i v létě. „Od začátku roku jsme ve významných přehradních nádržích zachytili celkem 485 milionů kubíků vody,” sdělil Toman.

Dopad sucha na zemědělství

Aktuální dopad sucha na zemědělství bude záležet na počasí v nejbližších dnech, které jsou pro vzrůstající polní plodiny rozhodující. V řadě míst jsou však trvalé travní porosty a polní plodiny na orné půdě ve špatném stavu. Předpokládá se propad na úrovni 20 až 40 procent ve srovnání s pětiletým průměrem. Mohlo by to tak negativně ovlivnit zejména chov masného skotu, ovcí a koz.

Aktivity ministerstva zemědělství

Aktivity Ministerstva zemědělství v boji se suchem a nedostatkem vody směřují do dvou oblastí. První z nich je zadržování vody v krajině, tou druhou vodohospodářská opatření, která slouží k zajištění zásobování obyvatel pitnou vodou.

„Boj se suchem je komplexní záležitostí, ke které musíme zodpovědně přistupovat v každé oblasti.”

Podle Tomana je potřeba zaměřit se na obě oblasti. Stav půdy a krajiny je pro zadržení vody nezbytný, je však potřeba zajistit i zásobování pitnou vodou z velkých nádrží v případě několikaměsíčního sucha. S ohledem na klimatické změny je podle něj třeba dělat vše současně.

Jedno z opatření ke zlepšení stavu krajiny je omezení maximální výměry jedné plodiny na 30 hektarů. Toto omezení platí na půdě ohrožené erozí, tedy zhruba na 600 tisících hektarech. Od příštího roku by toto omezení mělo platit na půdě v celé ČR. Dalším krokem ke zlepšení zadržení vody v krajině je změna metodiky pozemkových úprav. Pioritou je tak nyní místo retence vody (přirozené či umělé zadržení vody v krajině) akumulace vody (dlouhodobé zadržení).

Podpora obnovy a výstavby rybníků

V loňském roce ministerstvo podpořilo obnovu či stavbu 387 rybníků s náklady 1,25 miliardy korun. Podle Tomana tak plní to, co slíbili. Konkrétně to, že se v průměru vybuduje či zrekonstruuje jeden rybník denně. Nadále v tom také chtějí pokračovat. Menší rybníky sice nezajistí pitnou vodu pro obyvatele, ale zásadním způsobem pomáhají zlepšovat mikroklima na lokální úrovni. Obnovou a výstavbou rybníků se zvýšil zásobní prostor rybníků o zhruba dva a půl milionu metrů krychlových vody.

Projekty pro lepší zásobování pitnou vodou

Za loňský rok a část letošního roku podpořilo ministerstvo 171 projektů v rámci výstavby a technického zhodnocení infrastruktury vodovodů a kanalizací částkou přes 2 miliardy korun. Tyto projekty tak zlepšily zásobování pitnou vodou nebo čistění odpadních vod pro zhruba půl milionu obyvatel. Pro letošní rok má na tento program připravenou miliardu korun.

Voda musí být nejvyšší veřejný zájem.”

Současné období je podle generálního ředitele Povodí Vltavy Petra Kubaly rozhodující i pro budoucí generace podle toho jaká opatření se budou realizovat. Velmi důležitá je podle něj i osvěta o nenahraditelném významu vody pro život na všech úrovních.

Lokality pro stavbu nových nádrží

V rámci ochrany vhodných lokalit pro případnou stavbu nových přehradních nádrží, představilo ministerstvo návrh na rozšíření stávající 65 lokalit o dalších 47. Krajské úřady a 90 obcí, jejichž území bylo hájením dotčeno, souhlasily s navýšením o 31 lokalit.

Situace prospívá škůdcům

Sucho a teplo způsobují také odumírání všech druhů stromů a vytváří rovněž vhodné podmínky pro šíření škůdců. Nejviditelnější je kůrovcová kalamita na smrkových porostech. Kvůli suchu však plošně odumírají i borovice a dubové porosty.

Projekty Lesů ČR

Státní podnik Lesy ČR doposud zahájil stavbu 350 vodohospodářských staveb. S Českou zemědělskou univerzitou pak spolupracuje na projektu Chytrá krajina, který probíhá na Rakovnicku. V rámci tohoto projektu se hledají a následně ověřují různé alternativní způsoby a postupy obhospodařování krajiny. Cílem je optimalizovat hospodaření s vodou a minimalizovat dopady hydrologických extrémů.

Zdroj: Tisková zpráva Ministerstva zemědělství