Česko již podle Tomana používá méně pesticidů

Ministr zemědělství Miroslav Toman má výhrady k návrhům Evropské komise na plošné snižování užívání pesticidů v příštích letech. Uvedl, že tím nechce poslat zemědělství, potažmo celý venkov do útlumu. Podle něj již nyní ČR používá méně pesticidů a umělých hnojiv, než některé západní evropské státy, a dokone méně než je průměr Evropské unie.

Evropská komise plánuje výrazně snížit používání chemických pesticidů a hnojiv v evropském zemědělštví, které by v následujícím desetiletí mělo omezit svůj negativní vliv na klimatické změny.

Podle zemědělské strategie, zveřejněné komisí v druhé polovině května, by se mělo do roku 2030 používání současného objemu prostředků proti škůdcům snížit na polovinu. Čtvrtina zemědělské půdy má v té době patřit organickému farmaření, což ale kritizují někteří zemědělci.

Podle Tomana je tato strategie nereálná. Uvedl, že s kolegy v současnosti sepisuje výhrady a provádějí analýzy. Podle něj není jasné, z jakého základu při snižování pesticidů komise vychází.

Podle výroční zprávy o plnění Národního akčního plánu k bezpečnému používání pesticidů klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin předloni o 8,8 procenta na 11,7 milionu kilogramů. V předchozích čtyř letech vždy překročila 12 milionů kilogramů, v roce 2013 dokonce 13 milionů kilogramů. Předloni klesla spotřeba účinné látky glyfosát, která se používá například v přípravku RoundUp, o čtvrtinu na 558 837 kilogramů. Meziročně však nejvíce klesla spotřeba přípravků na ochranu rostlin u herbicidů a desikantů (zhruba o deset procent). Nárůst byl naopak zaznamenán u biopreparátů, konrétně o 23 procent, a rodenticidů, kterých bylo použito o 14 procent více.

Z hlediska spotřeby přípravků na ochranu rostlin je Česká republika v nejnižší třetině mezi evropskými státy. Upozornil na to již dříve předseda České společnosti rostlinolékařské Vladimír Řehák. Například v Polsku je množství těchto přípravků podle něj násobně vyšší, přesto lidé v obchodech klidně sáhnou po tamních potravinách.

Zdroj: ČTK, ekolist.cz