MŽP odsouhlasilo 10 z 31 lokalit pro stavbu přehrad

Ministerstvo životního prostředí zatím odsouhlasilo deset nových chráněných lokalit pro možnou budoucí výstavbu vodních nádrží. Ministerstvo zemědělství chce dohromady hájit 31 území. Nejvíce (celkem sedm) jich je na Vysočině, ve Zlínském kraji by však některé nádrže měly mít i více než 200 hektarů. Nová místa by tak celkem měla zadržet 273 milionů metrů krychlových vody, což je zhruba třetina vodní nádrže Orlík.

Ministerstva jednala o lokalitách ve středu 27. května. Dohodla se, že ministerstvo životního prostředí se ke všem místům na seznamu vyjádří do konce června. Podle ministra životního prostředí Richarda Brabce bylo odsouhlaseno prozatím deset lokalit, kde ochrana přírody nepředstavuje žádný problém. Bude tak možné podrobit tato místa dalšímu průzkumu ohledně případné výstavby nádrží.

Odsouhlasené lokality

MŽP tak souhlasí s lokalitami Kačenka, Zaječí, Brodce, Chotěbudice, Skřiváň, Rybník, Vosovec, Stěbořice, Nabdín a Stříbrný potok.

U některých navržených míst by podle Brabce vybudování přehrad či vodních nádrží v navržené podobě vedlo k nevratným škodám. Proto se ministr chystá některá z nich navštívit a přímo jednat se zástupci obcí, ochranáři i vodohospodářskými odborníky. “Takovou lokalitou je třeba Holštejn u Moravského krasu, kde by vybudování přehradní nádrže zničilo zcela unikátní krasové jeskyně,” doplnil ministr.

Většina nádrží by měla podle ministerstva zemědělství být vodárenských. Je pravděpodobné, že by měly v případě stavby kolem sebe ochranná pásma vodních zdrojů. Ministr zemědělství Miroslav Toman dříve upozornil na to, že pokud se seznam lokalit rozšíří, bude trvat v nejlepším pět až sedm let, než se dodělají průzkumy a dopadové studie. Příprava a výstavba pak bude trvat mezi 15 a 20 lety.

Ministerstvo zemědělství předložilo loni původně návrh na rozšíření o 49 lokalit, na podzim se však jejich počet snížil o dvě, vypadly lokality Vilémov na Jizeře a Stodůlky na Křemelné. Na hájených územích se nesmějí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo průmyslová a energetická zařízení, která by mohla narušit geologické poměry daného místa. Návrh se podle Tomana projednával s krajskými úřady a obcemi, jejichž katastrální území by bylo hájením dotčeno.

S možnou výstavbou přehrady nesouhlasí vedení Holštejna na Blanensku. Vybudování přehradní nádrže zde by zničilo zcela unikátní krasové jeskyně. Na vodním toku Chumava v Neumětelech na Berounsku se podle ochránců přírody vyskytují vzácní živočichové. Podle starosty Luďka Kuniaka sice obec s případnou výstavbou problém nemá, je však otázkou, zda se projekt může uskutečnit. Městys Pecka na Jičínsku pak nesouhlasí se záměrem zařadit pro budoucí stavbu přehrady lokalitu Bělá u Pecky.

Stát se nyní zabývá stavbou šesti přehrad – Senomat, Šanova a Kryr ve středních Čechách a na Ústecku, dále pak Nových Heřminov na Bruntálsku a Skaliček na Bečvě a Vlachovic ve Zlínském kraji.

Zdroj: ČTK