Lesy ČR reagovaly na kůrovcovou kalamitu pomalu

Z prověrky Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) z let 2016 až 2018 vyplývá, že státní podnik Lesy České republiky (LČR) reagoval na kůrovcovou kalamitu pomalu. Ta začala gradovat v roce 2016, Lesy ČR však přijaly systémové řešení až v roce 2019 ve strategii na léta 2019 až 2024. Podle kontrolorů ministerstvo zemědělství nepožadovalo, aby podnik postupoval v řešení kalamity razantněji. Oproti dřívějším letům také podnik prodával dřevo méně výhodným způsobem. V reakci ministerstvo uvedlo, že závěr NKÚ nekonstatuje jakékoliv porušení předpisů nebo nehospodárné využití peněz.

Podle kontrolorů reagoval státní podnik LČR na situaci v roce 2016 jen dílčími opatřeními, kupříkladu omezením úmyslné těžby nebo přesunem pracovníků na zpracování kůrovce. Z prověrky vyplývá, že Lesy ČR i ministerstvo zemědělství začaly uceleně řešit kůrovcovou kalamitu až v roce 2019.

Generální ředitel Lesů ČR Josef Vojáček uvedl, že v souvislosti s kůrovcovou kalamitou byla přijata nová strategie a došlo ke změně obchodního modelu Lesů ČR. Kombinují tak vlastní i dodavatelské výrobní kapacity, a pružně reagují na aktuální situaci v konkrétní lokalitě.

Obchodní modely prodeje dříví

Lesy ČR prodávaly dříví převážně dvěma obchodními modely. V prvním nesou veškeré náklady na těžbu a prodávají dřevo ve vlastní režii. V roce 2018 tímto způsobem prodaly zhruba sedm procent dříví s průměrnou cenou 1263 Kč/m3. Druhý model přenáší náklady na těžbu nebo jejich části na odběratele. Tímto způsobem Les ČR v roce 2018 prodaly zhruba 93 procent dříví. Průměrná cena dříví při prodeji “na stojato” byla 613 Kč/m3, při prodeji celý skácených stromů dosáhla 786 Kč/m3.

Do roku 2017 byl pro Lesy ČR výhodnější druhý obchodní model. Při extrémní kůrovcové kalamitě už však podle NKÚ tak výhodný nebyl, kvůli zvýšeným nákladům a zároveň nižším prodejním cenám dříví. Podle kontrolorů není tento přístup dostatečně flexibilní. U tohoto způsobu totiž Lesy ČR uzavírají s odběrateli dlouhodobé, převážně pětileté komplexní smlouvy na lesnické práce. Podle nich tak podnik nebyl schopen v době kalamity včas reagovat na situaci, kdy rostla nahodilá těžba, klesaly ceny dřeva a na trhu byl nedostatek pracovních sil a lesnické techniky.

Aktivita resortu

Podle Vojáčka podnik v souvislosti s kalamitou zvýšil objem dříví obchodovaného ve vlastní režii a také výměru pozemků obhospodařovaných lesními závody LČR. Uvedl, že letos plánují výsadbu více než 70 milionů sazenic, v lesích jsou instalované obranné lapáky a lapače, k tomu se v terénu testují nové metody asanace napadeného dříví. Mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý doplnil, že resort vyvíjí značnou aktivitu v oblasti legislativní, například posílením finančních příspěvků určených vlastníkům lesů, přijetím dvou novel lesního zákona či novely vyhlášky o ochraně lesa, stejně jako pomoc vlastníkům lesů při zajištění podmínek pro účinnou asanaci napadeného dříví.

Záporný hospodářský výsledek Lesů ČR

NKÚ také upozornil na to, že podniku se loni snížil objem volných prostředků natolik, že Lesy ČR přešly na provozní financování prostřednictvím úvěru. Kladný hospodářský výsledek se předpokládá až v roce 2024. Lesy ČR jsou za loňský rok ve ztrátě

Kontroloři prověřili u Lesů ČR i nakládání s nepotřebným majetkem a nákup právních, propagačních a dalších služeb. Podnik zde neměl žádné nedostatky a podařilo se mu napravit i ty nedostatky, které zjistila předchozí kontrola NKÚ.

Zdroj: ČTK