Kácení lesů v EU nabralo mnohonásobně na obrátkách

Téměř 38 procent rozlohy Evropské unie je zalesněným prostorem. S lesními porosty se tak pochopitelně počítá ve strategiích, potřebných k dosažení klimatické neutrality do roku 2050. Jejich možný přínos se však s vyšším tempem kácení lesů významně snižuje.

Lesy jako úložiště uhlíku

Význam lesů je pro naši společnost klíčový. Nejsou dobré jen pro produkci biomasy, jsou například i přirozeným úložištěm atmosférického uhlíku.

Ze studie, kterou vydala skupina vědců z unijního Společného výzkumného střediska (JRC) vyplývá, že se mnohonásobně zvětšila plocha, na které se těží dříví.

Zvýšená poptávka po dřevě začíná funkce lesa (kromě té produkční) snižovat. Satelitní data ukázala, že mezi lety 2016 a 2018 se ztráta lesní biomasy v EU zvýšila o 69 procent ve srovnání s obdobím 2011 až 2015. Ve stejném srovnání se plocha kácených lesů zvýšila o téměř 50 procent.

Země EU, které se zavázaly ke snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030, by podle odborníků měly počítat s tím, že o 10 procent z uhlíkové bilance se postarají lesy. Ztráta lesní biomasy však tuto schopnost vázat uhlík z atmosféry snížila.

Intenzita těžby lesních porostů se mezi jednotlivými členskými státy EU liší. Zvláště intenzivní je ve skandinávských zemích (Švédsko, Finsko) a na východě Evropy (Lotyšsko, Estonsko). Podobný trend je pak patrný i ve Francii a Portugalsku.

Podle vedoucího výzkumu Guida Ceccheriniho je paradox, že trend výraznějšího kácení doprovází i výraznější zalesňování. Celková rozloha lesů se tak navzdory intenzitě těžby zvyšuje.

Nové lesy nenahradí ty staré

Nově vysazené lesy však nemají stejnou schopnost vázat uhlík jako rostlé a letité lesy. Dnešní výsadby se stanou stejně dobrými úložišti uhlíků až za dlouhá desetiletí. Do té doby bude zvýšená těžba znamenat i zvýšení vnosu CO2 do atmosféry.

Badatelé také zjistili, že paseky po těžbě jsou až o 34 procent větší. To může mít negativní dopad na stabilitu půdy, její náchylnost k erozi, lokální klima a biodiverzitu. Rovněž to může mít negativně ovlivnit schopnost lesní půdy vázat vodu.

Zdroj: ekolist.cz; Seznam Zprávy