Letošní sklizeň obilovin bude vyšší než v loni

Podle dat Českého statistického úřadu (ČSÚ) bude letošní úroda obilovin o 0,4 procenta vyšší než loni. Sklizeno by tak mělo být 7,045 milionu tun základních obilovin. Podle prvotního odhadu před měsícem měla úroda klesnout o 3,3 procenta. Očekávaná úroda by měla být o 1,2 procenta vyšší než průměr sklizní za posledních deset let.

“Deštivé a chladnější počasí v průběhu vegetace zvýšilo pravděpodobnost lepších hektarových výnosů. Na rozdíl od loňského roku, kdy sklizeň začala velmi brzo, byla ke dni zpracování odhadu ještě většina letošní úrody na polích,” uvedl ředitel odboru statistiky zemědělství a lesnictví, průmyslu, stavebnictví a energetiky ČSÚ Radek Matějka.

Podle tajemnice Agrární komory ČR Gabriely Dlouhé bude letošní sklizeň negativně ovlivněná kvalitou obilovin a olejnin v krajích, kde byly větší srážky, například v Pardubickém kraji.

Odhadované navýšení sklizně základních obilovin je způsobeno především zvýšením průměrného hektarového výnosu. Jedinou obilovinou, u které se odhaduje meziroční pokles sklizně, je pšenice ozimá. Té by se podle aktuálního odhadu mělo sklidit 4,6 milionu tun, což je o 2,5 procenta (116 tisíc tun) méně než v loňském roce.

U ostatních základních obilovin by očekávaná sklizeň měla být vyšší. Ječmene jarního se podle odhadů sklidí o 5,4 procenta více, ječmene ozimého o 3,1 procenta, triticale, tedy křížence žita a pšenice, o 8,2 procenta, ovsa o více než pětinu, žita o 2,3 procenta a pšenice jarní o 15,4 procenta.

Hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček uvedl, že letošní úroda by měla zbrzdit vysoký růst ceny mouky a dalších pekárenských výrobků. Na českých polích se urodilo více obilovin, než činí desetiletý průměr. Podle Křečka však bude záviset i na úrodě v cizině, kam zemědělci mohou českou produkci vyvézt.

Sklizeň řepky

Druhou nejrozšířenější plodinou na českých polích by měla zůstat řepka. Její předpokládaná úroda ve výši 1,145 milionu tun je o 12 tisíc tun nižší než loňská sklizeň. Příčinou poklesu je snížení osevní plochy. Hektarový výnos řepky byl nižší i v důsledku loňského přemnožení hraboše. Díky cílenému hubení tohoto hlodavce, výskytu nějaké choroby a silnější populaci ptačích dravců se však naštěstí tento rok neopakuje. Hraboš napáchal škody ještě loni na podzim, takže u daných plodin ovlivňuje právě i letošní sklizeň.

Sklizeň máku by měla výrazně vzrůst

Sklizeň máku by podle odhadu měla výrazně vzrůst na 29 tisíc tun. Zemědělci totiž rozšířili osevní plochu máku o 12,5 procenta. K vyšší úrodnosti také napomohl vyšší hektarový výnos o 9,1 procenta, což by mohlo vést ke snížení cen máku na trhu.

Zdroj: ČSÚ