OLYMPUS DIGITAL CAMERA

MZe nesouhlasí s kritikou postupu při ochraně Soutoku

Ministerstvo zemědělství (MZe) uvedlo, že je připraveno zachovat a nadále rozvíjet lužní lesy v lokalitě Soutok na dolním toku Moravy a Dyje, oblasti tzv. Moravské Amazonie, trvale udržitelným lesnickým rozvojem, jak je to mu již více než 300 let. Nesouhlasí tak s kritikou postupu při ochraně této lokality.

Odborné společnosti uvedli v otevřeném dopise premiérovi Andreji Babišovi a ministru zemědělství žádost o odvolání náměstka ministra zemědělství Patrika Mlynáře. Podle nich totiž náměstek reagoval na červnovou výzvu k ochraně lužních lesů urážlivě a jeho odpověď obsahuje zavádějící tvrzení a ignoruje vědecky podložené poznatky. Ministerstvo jejich požadavek odmítá a hájí činnost Lesů ČR, kterou považuje za prospěšnou.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana hospodaří Lesy České republiky na Soutoku ve prospěch lužních lesů. Mimo jiné každoročně tyto lesy cíleně zaplavují, aby i v nejsušších letech neohrozili tamní křehkou biodiverzitu a zachovali všechny funkce lužního lesa. Zároveň uvedl, že je připraven vést racionální debatu se zástupci odborných společností. Odmítá však “hrát mediální hru s osobními útoky”.

„Zahájili jsme dialog se všemi relevantními iniciativami, které se v problematice Soutoku angažují.“ uvedl generální ředitel Lesů České republiky Josef Vojáček. „Přestože se naše názory v lecčems liší, věříme, že nám jde v konečném důsledku o stejnou věc, a to je vyvážené hospodaření a zachování této unikátní části naší přírody.”

Lokalita Soutok, se všemi environmentálními přínosy, je výsledkem mnohasetleté správy tohoto území a harmonického rozvoje šetrného využívaní krajiny při respektování jejích přírodních hodnot. Díky tomu UNESCO v minulosti vyhlásilo tuto lokalitu biosférickou rezervací.

Za otevřeným dopisem a aktuální výzvou stojí:

  • Česká společnost ornitologická
  • Česká botanická společnost
  • Česká limnologická společnost
  • Česká společnost entomologická
  • Česká společnost pro ekologii
  • Česká společnost na ochranu netopýrů
  • Společnost pro ochranu motýlů
  • Česká společnost arachnologická

Tyto společnosti sdružují stovky členů včetně vědců z univerzit a z Akademie věd ČR.

Odborné společnosti předaly výzvu v červnu Babišovi, protože podle nich je ochrana vzácného přírodního území tristní a Lesy ČR výjimečnost území likvidují komerční těžbou dřeva. Lesy ČR naopak uvedly, že hospodaří v souladu s přírodou.

Zdroj: eagri.cz; ekolist.cz