Svah na Medvědíně se propadá do uranových dolů

Svah hory Medvědín u Špindlerova Mlýna v Krkonoších se propadá do komínových šachet bývalého uranového dolu. Nový kráter, osm metrů široký a šest metrů hluboký, vznikl mimo značené turistické trasy i sjezdovky. Jeho sanace bude trvat zhruba týden. Pro přepravu ocelových sítí na překrytí propadu byl použit vrtulník.

Zem se propadla do komínu M5-1/0-4, který byl vyhlouben v příkrém svahu hory Medvědín. Tato oblast je porostlá kapradím, trávou, borůvčím a řídkým smrkovým lesem. Kráter vznikl zhruba 200 metru od turistické cesty v Krkonošském národním parku z Zóně přírodě blízké (bývalá 2. zóna KRNAP).

Komín byl vyražen v první polovině padesátých let minulého století. Likvidován byl kolem let 1958-1960 tak, že v hloubce 20 metrů od povrchu založili srubový poval a komín zavalili trhací prací. Postupem času však došlo k narušení stability srubového povalu a zásypový materiál se propadl do volné části komínu.

O sanaci se stará státní podnik Diamo, který v minulosti na Medvědíně uran těžil a v Česku zahlazuje následky po hornické činnosti po těžbě uranu, rud i části uhelného hornictví. Naposledy spravoval jiný propadlý komín ve stejné lokalitě loni v říjnu.

Správá uranových ložisek uvedla, že práce v obtížném terénu provádějí pracovníci tak, aby bylo co nejméně ovlivněno okolní prostředí. Ruční nářadí, motorové pily nebo křovinořez používají pouze v minimálním rozsahu. K vyspravení propadlé země použijí ocelové sítě, které na vrchol vynesl vrtulník.

Zdroj: Seznam Zprávy; idnes.cz