Firma Uniles vyhrála tendr na zakázky státních Lesů ČR

Vítězem pětimiliardového tendru státního podniku Lesy České republiky na lesnické práce a prodej dřeva pro léta 2021 až 2025 je těžařská firma Uniles z koncernu Agrofert. Firma Uniles v tendru 2021+ podala nejlepší cenou nabídku na 12 z 29 soutěžených jednoteka má tak šanci získat 12 kontraktů. Vychází to z přehledu podaných nabídek, který Lesy ČR zveřejnily na webu.

Celkem firmy podaly 190 nabídek. V tendru 2021+ je odhadovaná hodnota lesnických prací 4,5 miliardy korun a objem dřeva k těžbě je 6 milionů metrů krychlových.

Za Unilesem skončily Klouboucká lesní s nejlepší nabídkou na pěti jednotkách a společnost Aclesia s možností získat čtyři kontrakty. Získat jednu zakázku má šanci deset firem z 36, které se do tendru přihlásily.

Uzávěrka pro podání nabídek do tendru vypršela ve středu v deset hodin dopoledne. Následně Lesy ČR začaly nabídky hodnotit. Vítězné firmy by pro Lesy ČR měly začít pracovat od začátku ledna příštího roku.

Společnost Uniles byla v tendrech Lesů ČR úspěšná již v minulosti. V tom loňském se s pěti podepsanými jednotkami umístila na druhém až třetím místě, společně s Klobouckou lesní. Loňským vítězem tendru 2020+ byla těžařská skupina Petra z Hodonína. Ta letos nemá na žádné jednotce podanou nejlepší nabídku. V loňském roce podepsala kontrakty na deset z 54 soutěžených jednotek.

Lesy ČR rozčlenily zakázky v tendru do tří typů podle toho, jak dané území zasáhla kůrovcová kalamita. Uniles také byl firmou, která podala ze všech soutěžících jednoznačně nejvíce nabídek, z 29 jednotek dala nabídku na 25.

Soutěž 2021+ se týká těžby na 188 012 hektarech lesa, což je asi 16 procent všech lesů ve správě LČR. Ročně se počítá s těžbou 1,2 milionu metrů krychlových dřeva a zalesněním 1 534 hektarů. Na 28 jednotkách Lesy ČR uzavřou pětileté kontrakty, na jedné jednotce roční.

Zdroj: ČTK; iDnes.cz