Majitelé lesů žádají o kompenzaci škod po kůrovci

Majitelé obecních a soukromých lesů žádají o 5,5 miliardy korun, aby zvládli škody, které jim loni způsobilo sucho a kůrovec. Jde o třetinu vyšší částku, než ministerstvo zemědělství může rozdělit. Resort také poprvé pomůže státním lesům.

Většina smrků z obecních lesů Kunic nedaleko Prahy leží srovnaná jako dřevo na pilu nebo ke spálení. Jen v této oblasti bylo lesníky vytěženy tři tisíce kubíků. Navíc se chystá ještě k dalšímu kácení.

Kůrovcová kalamita trh se dřevem zahltila, kvůli čemuž klesají ceny. “Dokážeme zaplatit těžbu, ale ne další věcí, které nastávají.” uvedl člen předsednictva Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Miroslav Pacovský. Nezbývá tak na zaplacení úklidu klestu, obnovy lesa, úpravy cest atd.

Stát sice nabízí kompenzace, ale již před uzávěrkou žádostí je jasné, že majitelé lesů chtějí o 1,5 miliardy víc, než bylo vyčleněno. Mluvčí ministerstva Vojtěch Bílý uvedl, že ministerstvo zemědělství registruje u vlastníků nestátních lesů přes deset tisíc podaných žádostí v celkovém objemu 5,5 miliardy.

Podle takzvané Zelené správy pro vládu už smrky tvoří méně než polovinu porostů. V roce 2000 tvořily zhruba 54 procent porostů, v loňském roce šlo o 49,5 procenta.

Přibylo také holin, které bude zakládat. Podle prorektora České zemědělské univerzity Marek Turčáni uvedl, že lesy, které se budou zakládat, mohou být pestřejší, protože dva až tři roky zpětně nebyl dostatek sazenic.

Zdroj: ČT24