Do českého zemědělství směřuje mimořádná podpora

Program Agricovid, na základě kterého Česká republika přerozdělí až tři miliardy českých korun zemědělcům a potravinářům zasaženým koronavirovou krizí, byl notifikován Evropskou komisí. Nárok na dotaci budou mít podniky, kterým klesly meziročně mezi začátkem března a koncem listopadu tržby o čtvrtinu. Příjem žádostí by mohl začít na přelomu letošního a příštího roku.

Ministr zemdělství Miroslav Toman uvedl, že dotací Agricovid chtějí podpořit české potravináře, jejichž ztráty jsou kvůli koronaviru značné. Propad celého sektoru se odhaduje přibližně na šest miliard korun měsíčně. Rovněž uvedl, že nejvíce zasažený je masný průmysl, mlékařství, pekařství, vinařství a ovocnářství a bramborářství.

Maximální sazba je podle úřadu 200 000 korun na podnik a až 20 000 korun na jednoho zaměstnance.

Podpora tak podle resortu může dosáhnout až 75 procent celkového poklesů příjmů v porovnání s rokem 2019. Maximální dotace může být až 800 tisíc eur (přibližně 21,6 milionu korun) pro potravináře a 100 tisíc eur (přibližně 2,7 milionu korun) pro zemědělce.

Dotaci nedostanou potravinářům, kteří už dostali podporu na ten samý účel, tedy na zachování životaschopnosti podniku, jehož činnost je omezené kvůli pandemii koronaviru, uvádí ministerstvo.

Ministr chtěl původně šest miliard

Zásady dotačního programu schválila vláda zhruba před měsícem. Ministr Toman původně od vlády chtěl, aby do programu šlo šest miliard korun. Podle tehdy projednaného materiálu dosahuje ztráta zemědělských a potravinářských producentů právě až 6 miliard korun měsíčně. Například u masného průmyslu jde o 600 milionů korun měsíčně, tržby za pekařské výrobky klesají o více než 100 milionů korun.

Agrární komora ČR požadovala kromě přímé finanční podpory také částečné odpuštění sociálních odvodů. Podle tajemnice komory Gabriely Dlouhé, přinesla pandemie vyšší náklady na pracovní sílu v důsledku uzavření hranic, ošetřování členů rodiny nebo zaměstnaců v karanténě.

Komora navrhuje odpuštění sociálních odvodů od října do konce roku pro všechny zemědělské podniky na prvních 50 zaměstnanců. Větší podniky se podle Dlouhé často věnují pěstování citlivých komodit jako je ovoce, zelenina, chmel či živočišné výroby, což se stát snaží dlouhodobě podporovat.

Zdroj: ČTK