Novozélandská premiérka vyhlásila v zemi stav klimatické nouze

Novozélandská premiérka Jacinda Ardernová ve středu v zemi vyhlásila stav klimatické nouze. Ve vystoupení v parlamentu zdůraznila, že v této věci je potřebné urychleně konat v zájmu budoucích generací.

Ardernová uvedla, že vědecké důkazy o klimatické změně jsou jasné a Nový Zéland musí uznat přítomnost této hrozby.

“K takovým vyhlášením se uchylujeme v případech, kdy je ohrožený lidský život, majetek, a v naléhavých případech civilní ochrany,” řekla poslancům.

Pokud se nebudeme klimatickou změnou zabývat, tyto hrozby budou na naší půdě přítomné i nadále,” dodala. Za schválení převážně symbolické deklarace stavu nouze hlasovalo 76 poslanců, zatímco 43 zákonodárců bylo proti.

První zemí, ve které byl vyhlášen stav klimatické nouze, byla Británie. Tamější parlament tak učinil v květnu minulého roku, poté je následovalo i Irsko.

Dosud tento stav podle amerického hnutí Klimatická mobilizace deklarovaly více než desítky zemí a 1 800 místních samospráv po celém světě.

Podle hnutí jsou tato vyhlášení rozhodujícím prvním krokem v uznání rozsahu klimatické změny a výzev, které představuje, a může vést k zavedení opatření na zvrácení globálního oteplování.

Hlavní opoziční Novozélandská národní strana deklaraci o stavu klimatické nouze odmítla podpořit a označila ji za okázalé předvádění morálních hodnot. Předsedkyně strany Judith Collinsová se domnívá, že vyhlášením stavu nouze by lidé mohli nabýt přesvědčení, že se něco stalo, přičemž se podle ní neudálo vůbec nic. Deklarace je proto podle ní zavádějící.

Ardernová se minulý rok zavázala, že Nový Zéland bude do roku 2050 zemí s nulovou uhlíkovou stopou a do roku 2035 bude vyrábět všechnu energii z obnovitelných zdrojů.

Zdroj: AFP