Rozbory z Bečvy ukázaly zvýšené množství fosforu

Podle výsledků rozborů vody z Bečvy ve Valašském Meziříčí z minulého týdne, které nechal udělat zdejší vodoprávní úřad, bylo v řece zvýšené množství fosforu. Do řeky před týdnem unikla kanálem z bývalého továrního areálu Tesla Rožnov pod Radhoštěm neznámá látka. Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) dnes informovala o tom, že vzorky odebrané na stejném místě splňovaly limity povolení k vypouštění odpadních vod.

Podle mluvčí ČIŽP Radky Nastoupilové je běžné, že výsledky rozborů mohou být různé. Kvůli tomu je provádí různé laboratoře. Inspekce nyní přijme výsledky vodoprávního úřadu a přidá je k předchozím případům úniků látek do Bečvy.

Inspektoři ČIŽP na místo před týdnem vyjížděli po oznámení vodoprávního úřadu o úniku gelovité látky a úhynu několika ryb. Podle jejich odebraných vzorků však povolené limity nebyly překročeny.

Starosta Valašského Meziříčí Robert Stržínek uvedl, že podle rybářů byly nalezené ryby mrtvé už několik dní, nemusely se tak otrávit v Bečvě. Důvodem mohla být změna v technologickém procesu v čistírně odpadních vod, kvůli čemu mohly uhynout a následně se dostat do Bečvy kanálem. To, že ryby byly mrtvé již několik dní, potvrdil i jednatel severomoravského územního svazu rybářů Rostislav Trybuček.

U stejného kanálu se objevila zpěněná hladina v říjnu a listopadu. Rozbory ČIŽP v říjnu odhalily zvýšené množství niklu, v listopadu zase velké množství dusitanů. Společnost Energoaqua provozující rožnovskou čističku odpadních vod už dříve připustila, že se nikl a dusitany do řeky dostaly kanálem z Tesly.

Ministr životního prostředí Richard Brabec minulou středu uvedl, že kvůli únikům do Bečvy ČIŽP kontroluje 15 firem včetně chemičky Deza. Kanál z někdejší Tesly označil ministr už dříve za možný zdroj zářijového úniku kyanidů.

Zdroj: ČTK