Masové hroby norků v Dánsku by mohly kontaminovat podzemní vodu

Masové hroby, do kterých v Dánsku uložili miliony norků utracených v důsledku rozšíření koronaviru, mohli kontaminovat podzemní vodu. Informovala o tom místní rozhlasová stanice Radio4, která se odvolala na zprávu dánské vlády.

Dánské úřady nařídily začátkem listopadu likvidace přibližně 17 milionů norků kvůli rozšíření koronaviru na stovkách místních kožešinových farem. Panovaly obavy, že by se mezi obyvateli mohla z norků rozšířit zmutovaná forma viru.

Velké množství utracených zvířat hromadně uložili do jam, které byly vykopány ve vojenském prostoru, který se nachází poblíž města Holstebro na západě Dánska.

Jejich pozůstatky norek byly zakryty dvoumetrovou vrstvou zeminy, navzdory tomu se část z nich dostala znovu na povrch. Tento jen byl vysvětlen tím, že se je z jam nejspíš vytlačili plyny vznikající při rozkladu těl živočichů. Média proto v této souvislosti psali o zombie norcích.

Dánská vláda proto minulý týden uvedla, že zvažuje vykopání utracených norků a jejich následné spálení.

Nová studie, o které informovalo Radio4 varuje, že v oblasti, kde zvířata zakopali, mohlo dojít ke kontaminaci podzemních vod. Autoři studie, které si dala vypracovat dánská Agentura na ochranu životního prostředí, vyzývají úřady, aby v tomto ohledu podnikli okamžitě potřebná opatření.

Zprávu vypracovali odborníci z dánského geofyzikálního ústavu a dánské technické univerzity. Agentura na ochranu životního prostředí v současnosti vykonává v oblasti geologické sondy a vrty, jejichž výsledky by měly být známé až začátkem budoucího roku.

Hromadné pohřbívání utracených norků vyvolalo obavy obyvatel okolních obcí. Vláda však zpočátku ujišťovala, že jim nehrozí žádná zdravotní rizika ani kontaminace podzemních vod.

Okolí masových hrobů je střežené 24 hodin denně, aby se k nim nemohli přiblížit lidé ani zvířata. Z pohřebních jam se podle expertů uvolňuje velké množství fosforu a dusíku.

Aféra s hromadnou likvidací norků vyvolala napětí i na dánské politické scéně. Z funkce odstoupil odpovědný ministr pro potraviny a rybolov a opozice dokonce žádala i demisi premiérky Mette Fredriksenové.

Zdroj: Reuters