Summit EU podpořil dohodu o snížení emisí o 55 procent do roku 2030

Lídři členských zemí EU se v pátek ráno po dlouhé noci jednání dohodli na stanovení ambicióznějšího cíle snížit o 55 procent emise skleníkových plynů už do roku 2030. Předseda Evropské rady Charles Michel, který předsedá dvoudennímu summitu v Bruselu, na svém účtu na Twitteru přivítal dohodu, která vznikla po osmihodinové debatě. Rovněž oznámil, že EU zůstává lídrem v boji proti klimatickým změnám.

Podle dohody by se emise CO2 měly do roku 2030 snížit o 55 procent vůči stavu z roku 1990. Dosud bylo cílem pro toto datum snížení emisí o 40 procent.

Shodu v názorech šéfů států a vlád členských zemích ocenila i předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová, která konstatovala, že uvedený 55procentní cíl snižování emisí do konce budoucího desetiletí poskytuje unii šanci dospět ke klimatické neutralitě do roku 2050.

Podle týdeníku Politiko jednání o klimatické agendě narážela na postoj Polska, které bylo podporované Českem a dalšími středoevropskými zeměmi závislými od dodávek uhlí. Polská strana se obávala, že větší škrty při přechodu na zelené hospodářství budou znamenat i vyšší rozpočtové náklady vůči zemím, které nejsou až tolik závislé na uhlí. Bolestivější budou podle ní požadavky na snížení emisí v odvětví, jako je doprava, zemědělství či stavebnictví.

Polsko rovněž prosazovalo právo členských zemí zvolit si svůj národní energetický mix podle vlastního výběru, aby bylo možné dosáhnout klimatického cíle EU. Varšava i Praha žádaly, aby jakákoli dohoda o cílech do roku 2030 umožnila využívat plyn nebo jadernou energii při útlumu znečišťujících fosilních paliv. Polsko také chtělo prosadit i návrh, aby reforma systému obchodování s emisními povolenkami EU ponechala více peněz na financování modernizace energetických systémů.

Zdroj: AFP, DPA, Reuters, Foto: Sandor Somkuti