Google pomáhá městům s výsadbou stromů

V souvislosti s globálním oteplováním zažívají lidé v mnoha městech po celém světě extrémně vysoké teploty. Ve spoustě případů to může souviset s nedostatkem stromů. Ty by přitom dokázaly pomoct ochránit ulice a snížit na nich teplotu o několik stupňů.

Google tak přišel s novým nástrojem Tree Canopy Lab. Pomocí satelitních snímků a umělé inteligence přesně zmapuje polohu každého stromu v daném městě. A díky přidruženým informacím, jakou je například hustota obyvatel v oblasti, dokáže přesně určit místa, které jsou během horkých dní náchylnější k vysokým teplotám.

Města jsou tradičně více zasažené vyššími teplotami než jiné prostředí. Tree Canopy Lab tak upozorní na to, kde by bylo vhodně vysadit stromy, aby během vln veder nedocházelo k velkému zvýšení teploty.

Google začal tento nástroj testovat v kalifornském Los Angeles. Testy ukázaly, že více než polovina obyvatel města na západním pobřeží USA žije v lokalitách, kde se nachází méně než 10 procent stromů. Los Angeles přitom v poslední letech čelilo čím dál vyšším teplotám. Tree Canopy Lab dokázal vypočítat, že až 44 procent obyvatel žije na místech, na kterých jsou vystaveni extrémnímu riziku z vysokých teplot.

Extrémní teplo je jedním z nejlépe zdokumentovaných účinků změny klimatu. Každý rok má v USA za následek více úmrtí než jiné kalamity související s počasím.

Jak stromy pomáhají proti vysokým teplotám

Stromy mohou ochladit horké oblasti několika způsoby. Poskytují stín lidem a budovám, uvolňují vlhkost transpirací, když se teploty zvyšují – podobně jako se naše těla ochlazují pocením. Tyto dva mechanismy by tak mohly podle odborníků snížit nejvyšší letní teploty klidně až o 4 °C.

Google tak věří, že Tree Canopy Lab pomůže městu Los Angeles dosáhnout cíle výsadby a udržení 90 tisíc stromů do roku 2021 a také pokračovat ve výsadbě rychlostí 20 tisíc stromů ročně.

V nadcházejícím roce chce Google zpřístupnit statistiky tohoto nástroje na stovkách dalších míst po světě.

Zdroj: The Verge; UNILAD