Brno dá v příštím roce opět 20 milionů na zelené střechy a záchyt deště

Brno v příštím roce znovu vyčlení 20 milionů korun občanům na projekty na zelené střechy a zachytávání dešťové vody. Náměstek primátorky Petr Hladík uvedl, že 19 milionů je na zelené střechy a milion na využití srážkové vody. Lidé budou moci žádat o peníze od 1. února do 31. října příštího roku.

Radní Brna aktualizovali znění obou dotačních programů. Hladík uvedl, že oběma programy reagují na současné změny klimatu, na současné trendy v oblasti ochrany životního prostředí. Hlavně také reaguje na poptávku Brňanů, tyto dotační programy město nabízelo již loni i předloni a využily je desítky občanů.

Odbor životního prostředí v prvním roce u podpory využití dešťové vody přijal a schválil 19 žádostí a vyplatil 307 tisíc korun, v loňském roce šlo o 45 žadatelů a vyplacení 822 tisíc korun. U zelených střech využilo podporu 105 zájemců a letos bylo uděleno dalších 99 za 17,5 milionu korun.

Město v rámci obou dotačních programů doplnilo dvě kritéria. První z nich uvádí, že účelem programu je podpora vzniku nových zelených střech. Nejde tak například o dosázení nové vegetace do funkční zelené střechy jen z estetických důvodů. Druhým kritériem je to, že pokud žadatel čerpá i další dotace, součet poskytnutých dotací nesmí přesáhnout celkovou výslednou cenu zelené střechy.

Žádosti bude možné podávat od 1. února do 31. října s tím, že u obou programů platí podmínka realizace projektu na území města Brna.

Zdroj: ČTK

Foto: Archiv odborné sekce Zelené střechy při Svazu zakládání a údržby zeleně