Nový lesnický manuál o přírodě blízkém lesním hospodaření

Česká národní kancelář certifikace FSC® (Forest Stewardship Council) vydala na konci roku nový manuál pro správce a majitele nejen městských a obecních lesů. Ten přehledně ukazuje možnosti přírodně blízkého lesního hospodaření podle standardu FSC. Mimo jiné se také zabývá působením negativních projevů spojených s klimatickou změnou a tím, jak zmírnit její dopad na české lesy.

Lesnický manuál FSC ČR je rozdělen do tří hlavních kapitol.

První z nich se věnuje úvodu do problematiky certifikace FSC z pohledu městských a obecních lesů.

Druhá kapitola se pak věnuje klimatickým změnám a zaměřuje se na jejich aktuální i budoucí vliv na podobu českých lesů, především na přírodě blízké způsoby lesního hospodaření, které jsou nedílnou součástí Českého standardu FSC.

Třetí poslední kapitola představuje praktického průvodce certifikačním systémem v ČR. Krok za krokem tak radí majiteli či správci městských lesů, kteří uvažují o získání certifikátu FSC a přírodě blízkém lesním hospodařením.

Cíle této kapitoly je ukázat fungování certifikačního systému FSC a hlavně odpovědět na otázky ohledně auditního procesu. Věnuje se také skupinové certifikaci, díky které se mohou malí vlastníci spojit dohromady a vystupovat společně pod jedním certifikátem. což snižuje administrativní a finanční zátěž pro lesní vlastníky.

Celková plocha FSC certifikovaných lesů v České republice na konci roku 2020 činila 122 641 hektarů.

Nový lesnický manuál FSC ČR naleznete ke stažení zde.


FSC (Forest Stewardship Council) je mezinárodní nevládní organizace s hlavním sídlem v Bonnu. Byla založena roku 1993. Sdružuje zástupce mezinárodních ekologických organizací, velko i maloobchodníků, lesníky, odbory a certifikační organizace z celého světa a další zájmové skupiny včetně domorodých obyvatel.

Základní ideou organizace FSC je podporovat ekologicky šetrné, sociálně přínosné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů a tím napomoci chránit mizející, ohrožené a devastované světové lesy.


Zdroj: FSC ČR