Řeka Orlice se u Týniště vrátila do původního koryta

Řeka Orlice u Týniště nad Orlicí na Rychnovsku se po více než 30 letech vrátila do původního koryta a její tok se prodloužil o 400 metrů. Na obnově říčního ramene Jordán mezi Týništěm a Petrovicemi pracoval státní podnik Povodí Labe od října 2019. Umělé koryto, které vzniklo na konci 80. let minulého století, stavbaři zasypali. Nyní se práce dokončují, těžká technika by místo měla opustit do konce února.

Podle odborníků bude mít obnova ramene Jordán pozitivní vliv na ekologickou stabilitu území a vodní režim krajiny. Mluvčí Povodí Labe Hana Bendová uvedla, že by obnovený meandr měl pomoci zvýšit hladinu podzemních vod a pomoci zadržet vodu v krajině.

Stavba byla rozdělena na dvě stavební sezony, podle podmínek ochránců přírody se mohlo pracovat jen od září do konce února. Celkem přijde na 17,8 milionu korun.

Odstavené rameno bylo v minulosti ve spodní výtokové části volně napojené na koryto Orlice. V horní části do něj voda nedostatečně tekla pouze potrubím, kvůli čemu koryto postupně zarůstalo a kvalita vody se v něm zhoršila.

Meandr byl vyčištěn od nánosů a přímé koryto bylo zaslepeno a z většiny zasypáno. Okolí bude rovněž osázeno stromy. Koryto řeky bude mít balvanitý skluz s tůní uprostřed a břehy budou na několika místech zpevněné kameny.

Povodí Labe chystá do budoucna obnovu a oživení dalších slepých a mrtvých ramen Labe a Orlice. Vyčištění a oživení by se měla dočkat labská slepá ramena Třebešská Labice, Jesýpek a Machkova Labice. Na Orlici se počítá s říčními rameny Bejkovna, Holštejn, Jezuitská jezera, Stará Orlice a Sýkorky. Administrativní a projektová příprava projektů by mohla trvat asi tři roky.

Zdroj: ČTK