USA se vrací ke klimatické dohodě

Nový prezident USA Joe Biden nařídil jen několik hodin po vstupu do funkce návrat Spojených států k pařížské klimatické dohodě z roku 2015. Z ní USA vyvedl bývalý prezident Donald Trump, který ji považoval za ekonomicky nevýhodnou.

“Globální oteplování je existenční hrozbou pro lidstvo. Máme morální povinnost se s ním vypořádat.” řekl nový prezident Joe Biden po svém zvolení.

„Budeme bojovat s klimatickými změnami tak, jak jsme s nimi dosud nebojovali,“ prohlásil Biden v Oválné pracovně Bílého domu.

Okamžitý návrat k pařížské dohodě byl jedním ze stěžejních předvolebních slibů nového prezidenta, který učinil z boje proti klimatickým změnám jeden ze stěžejních cílů své nastupující administrativy.

Bývalý prezident Donald Trump byl přitom naopak zastáncem využívání fosilních paliv a tvrdil, že pařížská dohoda diktuje Spojeným státům nevýhodné podmínky oproti jiným velmocím a poškozuje americkou ekonomiku.

Podle agentury AP bude trvat 30 dní, než se USA k dohodě znovu formálně opět připojí.

Bidenovy komentáře odrážely postoje hlavního proudu vědecké společnosti, že celosvětové koncentrace oxidu uhličitého jsou na nejvyšších úrovních v historii lidstva a že hlavním pachatelem těchto vysokých koncentrací je lidstvo samotné.

Biden svými příkazy také pozastavil prodej koncesí na těžbu zemního plynu a ropy v Arktické národní přírodní rezervaci na Aljašce a stáhl povolení pro výstavbu ropovodu Keystone XL. Zavedl rovněž nové požadavky pro federální úřady, které budou nově muset posuzovat dopad svých rozhodnutí na klimatické změny.

USA se tak vrací zpět do hry v boji s klimatickou krizí celosvětovému úsilí o snižování emisí. A to ve chvíli, kdy Evropská unie zvyšuje své klimatické cíle a k závazku klimatické neutrality do roku 2050 se postupně přidávají i další velké ekonomiky.

Svět potřebuje prezidenta, kterému záleží na životním prostředí a chce bojovat se změnami klimatu, napsal americký deník The New York Times. Podle jeho analýzy to má dva důvody. Za prvé, mnoho národů se řídí politikou USA. Bílý dům tak má možnost ovlivnit jejich názory a postoje. A za druhé, USA jsou po Číně druhým největším znečišťovatelem na světě.

Pařížská dohoda

Návrh nové klimatické dohody schválili delegáti Konference OSN o změně klimatu (COP21) v Paříži 12. prosince 2015. Na její schválení byl potřebný souhlas všech 195 zúčastněných zemí. Tzv. Pařížská dohoda vstoupila v platnost v roce 2016. Usiluje o omezení globálního oteplování pod 2 stupně Celsia. Aby toho bylo dosaženo, musely by země světa dosáhnout nulových emisí do roku 2050.

Zdroj: The New York Times; AP; Reuters