ČR a Slovensko mají podle studie nejnižší podíl obnovitelných zdrojů energie v EU

Obnovitelné zdroje energie v loňském roce v Evropské unii poprvé vystřídaly fosilní paliva jako hlavního zdroje elektřiny. Vyplývá to ze studie institutů Ember a Agora Energiewende, podle které mají nejnižší podíl obnovitelných zdrojů v EU Česká republika a Slovensko.

Z obnovitelných zdrojů v loňském roce pocházelo 38 procent elektřiny v EU. Podíl fosilních paliv přitom činil 37 procent.

Nejvyšší podíl obnovitelné energie z EU mělo Dánsko, vítr a solární energie tam pokrývaly spotřebu elektřiny ze 61 procent. V Česku a na Slovensku však podíl elektřiny z obnovitelných zdrojů činil méně než pět procent.

V důsledku pandemie koronaviru poklesla celková poptávka po elektřině v EU o čtyři procenta.

Studie uvádí, že výroba elektřiny z uhlí klesla téměř v každé zemi. Její produkce se loni meziročně snížila o 20 procent a ve srovnání s rokem 2015 šlo až o poloviční pokles.

Řada evropských zemí postupně odstavuje uhelné elektrárny ve snaze snížit emise. Kvůli nízkým cenám elektřiny v době pandemie se navíc stal provoz některých uhelných elektráren nelukrativním ve srovnání s levnější výrobou elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Analytik Dave Jones z institutu Ember uvedl, že pokud dojde k zotavení fosilních paliv, neočekává, že by bylo výrazné. Obnovitelné zdroje energie by tak měly pokračovat v růstu.

Zdroj: ČTK; Reuters