Světový den mokřadů nám připomíná, proč je musíme chránit

Světový den mokřadů se slaví každoročně 2. února na památku podpisu Úmluvy o mokřadech, nazývané také Ramsarská úmluva, která byla podepsána přesně před padesáti lety. Tento den má tak připomenout, jak významné mokřady jsou a proč je jejich ochrana nutná.

Mokřady zahrnují například slatiny, rašeliniště, pobřežní pásma rybníků, lužní lesy, nivy řek, slepá ramena, tůně, zaplavované louky nebo prameniště. Mají zásadní podíl na koloběhu vody přírodě, pozitivně ovlivňují podnebí, zmírňují dopady klimatických změn a poskytují domov a potravu mnoha vzácným druhům živočichů a rostlin.

V současnosti je k Ramsarské úmluvě připojeno 171 států, přičemž každý z nich je povinen zařadit alespoň jeden ze svých mokřadů na Seznam mokřadů mezinárodního významu. Úmluva tyto lokality spravuje a zajišťuje adekvátní ochranu a jejich rozumné užívání. Seznam již čítá více než 2 400 mokřadů celého světa o celkové rozloze 2,5 milionu kilometrů čtverečních.

Česká republika je smluvní stranou úmluvy od roku 1990 a na seznamu má zapsáno celkem 14 mokřadů. Mezi nimi jsou rybniční soustavy (např. Třeboňské rybníky, Novozámecký a Břehyňský rybník, Lednické rybníky), říční nivy (např. Litovelské Pomoraví, Mokřady dolního Podyjí), rašeliniště (např. Šumavská rašeliniště, Krkonošská rašeliniště) a jeden ojedinělý podzemní mokřad – Podzemní Punkva.

Přestože jsou mokřady významné, od roku 1900 jich zmizelo až 64 procent (v ČR se dokonce hovoří až o 80 procentech). Často jsou totiž vnímané jako nevyužitelný a nepotřebný prostor. Kvůli tomu se tak staly terčem likvidace, zejména kvůli proměně na sušší zemědělskou půdu.

Letošní motto Světového dne mokřadů zní “Mokřady a voda”. Upozorňuje tak na mokřady jako na zdroj sladké vody a podporuje jejich obnovení či zastavení jejich úbytku. Kampaň letošního roku tak zdůrazňuje, jak mokřady přispívají k množství a kvalitě sladké vody na naší planetě.

Více se o tomto dni můžete dozvědět na oficiálních stránkách zde

Na příklady některých dokončených projektů Agentury ochrany přírody a krajiny (AOPK ČR) se můžete podívat zde

Přehled našich mokřadů naleznete zde

Zdroj: AOPK ČR; worldwetlandsday