Extrémní sucho na Taiwanu může špatnou situaci s dodávkami čipů ještě zhoršit

Plány Taiwanu navýšit produkci čipů, jejichž nedostatek zaznamenávají zejména automobilky, může ovlivnit největší sucho za poslední desetiletí. Firmy se tak obávají, že se dosavadní špatná situace s dodávkami čipů může ještě zhoršit.

Pandemie koronaviru, v jejímž důsledku vlády ve světě nařídily restriktivní opatření, výrazně zvýšila poptávku po počítačích či herních konzolách. To však zvýšilo o poptávku po čipech v tomto odvětví, což se po chvíli ukázalo jako problém, když se nečekaně rychle zotavil do té doby utlumený automobilový průmysl.

Automobilky pak začaly evidovat problémy s dodávkami a po celém světě musely omezit produkci. Začátkem února šéf automobilky General Motors upozornil, že nedostatkem čipů může letošní zisk klesnout až o dvě miliardy dolarů. Ford zase uvedl, že tento problém může snížit její produkci až o 20 procent.

Americký prezident Joe Biden podepsal tento týden exekutivní příkaz, který spustil 100denní revizi dodavatelských řetězců pro čtyři kritické produkty, mezi kterými jsou právě čipy. Dalšími jsou velkokapacitní baterie pro elektromobily, kromě toho prvky vzácných zemin a farmaceutické výrobky. Cílem tohoto příkazu je zabezpečit zvýšení americké produkce čipů.

V současnosti se USA obrátily na Taiwan s tím, aby pomohl vyřešit nedostatek kritických součástek pro automobilový průmysl. Taiwan, který patří k největším producentům čipů, přislíbil USA, Německu i Japonsku pomoci s dodávkami.

Taiwan však momentálně řeší nedostatek vody, které se při výrobě čipů spotřebovává velké množství.

Taiwanští producenti, mezi nimi TSMC a United Microelectronics, uvedli, že na zabezpečení dostatečného objemu vody budou muset využít cisterny. Firma TSMC informovala, že denně spotřebuje 156 tisíc metrů krychlových vody, i když více než 85 procent z tohoto množství dokáže opětovně využít.

Vláda při úsilí udržet dostatek vody pro klíčový průmysl omezila v první fázi dodávky pro zemědělský sektor, později však musela omezit i firmy z dalších odvětví.

Produkce čipů potřebných na výrobu aut, notebooků, mobilních telefonů či herních konzolí spotřebovává extrémní množství vody. Hladiny ve vodních nádržích však v této zemi klesly na kritickou úroveň.

Dříve Taiwan evidoval v průměru tři tajfuny ročně. Ty tak ostrovu přinášely potřebné deště.

V roce 2020 však Taiwan nezaznamenal ani jeden. Lai Čien-chsin z Agentury pro vodní zdroje uvedl, že již v červenci minulého roku začala vláda přijímat opatření na zmírnění důsledků očekávaného nedostatku vody, několik měsíců před nástupem klasického období sucha. Čien-chsin dodal, že klimatické změny postupují rychle země musí být připravena na nejhorší možný scénář.

Dále čtěte:

Automobilky snižují produkci kvůli nedostatku čipů

Zdroj: Asia Nikkei