EU představila plán pro rozvoj ekologické produkce

Evropská komise ve čtvrtek představila akční plán rozvoje ekologického zemědělství. Jeho cílem je podpořit výrobu a spotřebu produktů ekologického zemědělství, aby podíl zemědělské půdy obhospodařované ekologickým způsobem do roku 2030 představoval 25 procent. Zaměřený je i na zvýšení podílu ekologické akvakultury.

Komise připomněla, že ekologické zemědělství je spojeno s řadou výhod. Ekologicky obhospodařovaná pole totiž vykazují přibližně o 30 procent více biodiverzity, ekologicky chovaná zvířata mají lepší životní podmínky, ekologičtí zemědělci mají vyšší příjmy a spotřebitele díky logu ekologické výroby EU přesně vědí, co nakupují.

Nástroj k dosažení 25 procent ekologicky obhospodařované půdy

Akční plán je v souladu s Evropskou zelenou dohodu, se strategií z farmy na stůl a strategií pro biodiverzitu. Je koncipován tak, aby rychle rostoucímu ekologickému sektoru zajistil správné nástroje k dosažení vytyčených 25 procent. Obsahuje celkem 23 opatření, která jsou shrnuta do tří okruhů – podpora spotřeby, zvýšení výroby a zlepšení udržitelnosti sektoru.

Komise vyzvala členské státy EU, aby sestavily národní akční plány ekologické výroby ve snaze zvýšit svůj národní podíl ekologického zemědělství. Rozdíly jsou totiž mezi jednotlivými státy značné – od 0,5 procenta do 25 procent.

Klíčovým faktorem, který podnítí zemědělce k přechodu na ekologické zemědělství a zvýšit tak ziskovost a odolnost, je rostoucí spotřeba produktů ekologické agrovýroby. Akční plán proto obsahuje několik opatření na podporu poptávky, udržení důvěry spotřebitele a přiblížení ekologických potravin občanům.

Opatření jsou zaměřená i na prevenci potravinových podvodů, zvýšení důvěry spotřebitelů a zlepšení sledovatelnosti produktů ekologické zemědělské výroby.

V současnosti se ekologicky obhospodařuje přibližně 8,5 procenta zemědělské plochy EU. Podle trendu lze usoudit, že při současné míře růstu by tento podíl do roku 2030 narostl na 15 až 18 procent. Plán tak nabízí nástroje pro vyvinutí dostatečného úsilí, aby se dosáhlo požadovaných 25 procent.

Den ekologické produkce

Komise rovněž ve snaze zvýšit povědomí o ekologickém zemědělství bude pořádat “Den ekologické produkce”. Zavede ocenění v řetězci ekologických potravin jako uznání výjimečnosti ve všech jeho fázích a bude podporovat vývoj ekologických sítí cestovního ruchu. Šlo by o oblasti, kde zemědělci, občané, poskytovatelé služeb cestovního ruchu a samosprávy budou spolupracovat ve snaze o udržitelné řízení místních zdrojů.

V neposlední řadě se má zlepšit výkonnost ekologického zemědělství z hlediska udržitelnosti. Nová opatření budou zaměřena na zlepšení životních podmínek zvířat, zajištění dostupnosti ekologických osiv, zmírnění uhlíkové stopy a minimalizace používání plastů, vody a energie.