Japonsko chce už po roce 2030 zakázat nové benzinové vozy

Od poloviny příštího desetiletí Japonsko plánuje zakázat prodej nových vozů na benzin. Přednost by tak měly dostat elektromobily a auta na hybridní pohon. Třetí největší světová ekonomika tak hodlá pomocí jasně definovaných cílů převzít vůdčí úlohu při celosvětvoém odstavení benzinových automobilů.

Hlavní mluvčí vlády na tiskové konferenci na začátku prosince uvedl, že ministerstvo plán zmapuje do konce roku. Už v říjnu se Japonsko zavázalo snížit na nulu emise uhlíku do roku 2050. Japonsko tak bude po Británii druhou zemí ze skupiny vyspělých států skupiny G7, která se rozhodla postupně vyřadit benzinová vozidla z provozu.

Podle zprávy společnosti Boston Consulting Group by se měl podíl elektrovozů v Japonsku v roce 2030 zvýšit na 55 procent. Podíl elektromobilů by měl rychle stoupat i globálně díky tomu, že ceny baterií klesají rychleji, než se předpokládalo.

Britský premiér Boris Johnson před dvěma týdny oznámil, že Británie zakáže prodej nových osobních a dodávkových aut s naftovým a benzinovým pohonem už od roku 2030, což je o pět let dříve, než plánovala.

Zdroj: Reuters